Hanneke Fels geeft les aan de jongste leden van judovereniging HC Fritz.
Hanneke Fels geeft les aan de jongste leden van judovereniging HC Fritz. Foto: Trudy Kroese

'Judo geeft kinderen zelfrespect'

DIEMEN - Judovereniging HC Fritz bestaat ruim 55 jaar. De jeugd van de vereniging gaat met Pinksteren voor de 25e keer op kamp. De judovereniging werd in 1960 opgericht als een afdeling van de Algemene Schakel Vereniging (ASV). De heer H.C. Fritz was de drijvende kracht achter de vereniging en gaf ook les aan jonge en oudere leden. Toen hij in 1985 overleed, werden de lessen overgenomen door enkele jeugdige leden van de vereniging. De vereniging kreeg de naam HC Fritz. De vereniging maakt nog steeds deel uit van de ASV.

Hanneke Fels, voorzitter en sensei (lerares) van HC Fritz, vertelt over de vereniging die het gymnastiekgebouw in de Schoolstraat als thuisbasis heeft. Hanneke Fels kwam bij de HC Fritz toen zoon Jeroen bij de vereniging aan judo ging doen en zij er les ging geven.

Het is vrijdagmiddag kort na 16.00 uur. Hanneke en Julia leggen matten op de vloer van de bovenzaal van het gymnastiekgebouw in de Schoolstraat. De 17-jarige Julia is al vanaf haar zesde actief bij HC Fritz. Een andere vrijwilliger, die er vandaag niet is, is Geoffrey (35) die op 5-jarige leeftijd bij Hanneke is gekomen en inmiddels vader is van drie kinderen.

Zelfvertrouwen
Om 16.30 uur begint de les van de allerkleinsten, kinderen vanaf vier jaar, hoewel een enkeling nog drie jaar is. Een moeder klimt met haar dochter de trap van het gymnastiekgebouw op. "Mijn dochter Alisa vindt judo geweldig", vertelt zij. "Mijn zoon Ted van zeven zit hier ook op judo. Ik vind judo een goede sport voor kinderen. Zij leren vallen en judo is goed voor het zelfvertrouwen en de discipline."
Discipline
De moeder maait het gras voor de voeten van Hanneke Fels weg. De vraag die wij in gedachten hadden was: waarom is het goed dat kinderen aan judo doen? Hanneke Fels: "Judo geeft kinderen inderdaad zelfrespect. Daardoor kunnen zij ook makkelijker respect voor een ander opbrengen. Daarnaast draagt judo ook bij aan zelfdiscipline. Judo is ook stoer. Kinderen leren diverse vaardigheden en leren zichzelf te verdedigen. Dat is erg belangrijk. Ik zie dikwijls kinderen die hier schuchter binnenkomen, maar na een aantal lessen is dat veranderd en hebben zij zelfvertrouwen." Hanneke Fels drukt alle kinderen altijd op het hart om als zij in een lastige situatie raken vooral te proberen om problemen te voorkomen. "Ik zeg altijd: als het kan moet je zo hard mogelijk wegrennen. Maar als de situatie erom vraagt moet je je natuurlijk verdedigen. Je hoeft je niet in elkaar te laten slaan."

Witte band
In de zaal hebben zich een kleine twintig kinderen op de judomatten verzameld. Zij dragen allemaal een judopak en een witte band, de band waarmee de judoloopbaan wordt gestart. "Wij beginnen elke les met het elkaar begroeten. Het begroeten maakt duidelijk dat wij elkaar respecteren en elkaar geen pijn willen gaan doen, maar lekker willen gaan spelen. Met deze jonge kinderen doen wij vooral oefeningen op de grond, techniek voor beginners. De kinderen leren houdgrepen en bijvoorbeeld de berengreep. Later leren zij grepen als de leunstoel en de racefiets. Met iets oudere kinderen doen wij oefeningen waarbij zij op de mat staan."

Judovereniging HC Fritz neemt bij leden drie examens af: slippen, halve banden en hele banden. Kinderen halen eerst een gele slip, vervolgens een halve gele band en uiteindelijk de gele band. "Het duurt 1,5 jaar voordat een kind de gele band kan halen. Het is niet goed als zij die band te snel halen. Later zullen zij merken dat er erg veel komt kijken bij het behalen van banden. Om bijvoorbeeld de blauwe band te behalen moet iemand over veel vaardigheden en technieken beschikken."

Fit
Hanneke Fels begon op jonge leeftijd met judo. Zij stopte enige tijd en kreeg drie kinderen. Later werd zij weer actief bij HC Fritz. Zij geeft drie dagen per week les. "Als ik een middag- of avondles geef doe ik niet de hele tijd mee, maar wel een deel van de les. Ik vind judo nog steeds heel leuk en het houdt mij fit. Ik ben van mening dat elk kind vier dingen moet leren: zwemmen, judo, turnen en dansen. Dansen omdat het goed is voor de sociale vaardigheden, zwemmen omdat we in een waterrijk land wonen, turnen omdat je daarbij alle spiergroepen gebruikt en judo vanwege het incasseren en de discipline."
Tom staat in de zaal waar de les wordt gegeven. Hij kijkt naar de verrichtingen van zijn zoon Andy van vijf jaar. "Hij doet voor de tweede keer mee en vindt het tot dusver erg leuk. Ik hoop dat hij het leuk blijft vinden en de judolessen blijft volgen. Ik hoop dat hij een goede mentaliteit krijgt en een vechter wordt, dat laatste bedoel ik niet letterlijk. Ik heb zelf aan judo gedaan en heb er veel van geleerd. Door judo leer je pijn te accepteren en door te zetten. Je zoekt je eigen grenzen op. Judo geeft je ook zelfrespect."

Het gymnastiekgebouw in de Schoolstraat.