Februari 2016: zo ziet het festivalterrein er nu uit.
Februari 2016: zo ziet het festivalterrein er nu uit. Foto: Trudy Kroese

Raad moet lusten en lasten festivals afwegen

DIEMEN - Acht festivals in het Diemerbos: een goed initiatief om jongeren naar het bos te trekken, het bos en Diemen meer naamsbekendheid te geven en ook nog eens geld in het laatje te brengen voor Staatsbosbeheer? Of een 'wanhoopsdaad van Staatsbosbeheer om geld binnen te halen ten koste van het bos', zoals een van de zeven insprekers het vorige week formuleerde in de gemeenteraad. De meningen zijn sterk verdeeld, bleek ook hier weer. Vanavond, donderdag 18 februari, besluit de gemeenteraad.

Zorgen over de bereikbaarheid van het bos voor andere gebruikers tijdens de festivals, geluidsoverlast voor omwonenden en mogelijke schade aan de natuur, dat waren de bezwaren van de insprekers tegen het voorstel van het college van B en W. Aan de andere kant betoogde Riena Tienkamp van Staatsbosbeheer (SBB) dat het bos er voor iedereen is en dat de inkomsten van de festivals, vorig jaar 25.000 euro, een substantiƫle aanvulling vormen op het budget van SBB. Producent Daniel van Drunen van Chasing the Hihat legde uit welke maatregelen de organisatie neemt om overlast en schade te beperken.

Evenementen voor de jeugd op een bijzondere locatie, de levendigheid, bekendheid van het Diemerbos en Diemen en inkomsten voor Staatsbosbeheer werden door raadsleden genoemd als pluspunten. Voor andere raadsleden wogen de pijnpunten als geluidsoverlast, schade aan de natuur en de kosten weer zwaar. En moeten het wel alleen maar dit soort muziek- en dancefestivals zijn? 2016 wordt in ieder geval nog een extra pilotjaar om het beleid rond dit soort evenementen te bepalen.
Een van de insprekers, en tegenstander van zo veel festivals, is Lourens Burgers van de Vrienden van het Diemerbos (VvhD). Hij denkt al te weten welke kant het uitgaat. "De optie dat in 2016 in totaal weer acht festivals worden gehouden, waardoor het bos gedurende twee keer 19 dagen in het teken van festivals staat, werd breed ondersteund in de raad. De omwonenden zullen het merken. Het pleidooi dat de VvhD en andere organisaties hielden om een beter evenwicht te krijgen tussen de lusten van de festivalgangers en de overlast daarvan voor de bewoners kreeg de handen van de leden van de raad niet op elkaar."

Op pagina 9: de voors en tegens van acht festivals in het Diemerbos