22Fest in 2015.
22Fest in 2015. Foto: Trudy Kroese

De lusten en lasten van muziekfestivals in het Diemerbos

DIEMEN - Vanavond moet de gemeenteraad een besluit nemen over festivals in het Diemerbos. Een overzicht van argumenten voor en tegen.

Geluid
In het voorstel wordt voor twee weekenden een hoger geluidsniveau toegestaan dan voor de andere twee. Het hoogste geluidsniveau komt volgens het college overeen met dat van vorig jaar. Onderzoek door een extern bureau wees uit dat de festivals niet onnodig luid waren. Toch waren er veel klachten, ook uit omliggende gemeenten. Vrienden van het Diemerbos (VvhD) is op zich niet tegen festivals. "Dit is een recreatiebos, geen natuurbos; wij zijn dan ook niet tegen festivals, maar wel binnen redelijke proporties", zegt voorzitter Lourens Burgers. Als het aan de bewoners van Groot Geerdinkhof in Amsterdam ligt, komen er helemaal geen festivals. "Door velen is vorig jaar kritiek geleverd, wij verwachtten een voorstel met minder overlast, maar dit levert meer overlast op. Waarom komen de belangen van de bewoners er zo bekaaid af?"

Toegankelijkheid van het bos
Twee maal drie weken is het bos minder toegankelijk voor andere gebruikers van het bos. Het college wijst erop dat de festivals beslag leggen op 'slechts 4% van het hele Diemerbos'. "Het zijn wel de vier meest gebruikte procenten van het bos", reageert Burgers daarop. Natuurvereniging IVN Diemen heeft moeite met het voorstel omdat het natuurbeleving dicht bij huis, een speerpunt van IVN, in de weg staat. "Al die tijd kunnen andere recreanten niet van het bos genieten."

Schade aan de natuur
Het moet gezegd: het festivalterrein is ook nu nog steeds niet hersteld. De grasvelden zijn nog zwart op meerdere plekken. Enerzijds het gevolg van een slechte afwatering in het bos, anderzijds zat het weer tegen. Het terrein was na het laatste festivalweekend onbegaanbaar door grote hoeveelheden regen, terwijl het voorafgaand aan de festivals in juni juist te droog was om de grasmat te verbeteren. Maatregelen om de grasmat te verbeteren en drainagesystemen langs de paden voordat het festivalseizoen begint, staan op de planning. Er is geen schade aan de ecologie geconstateerd bij onderzoek door Staatsbosbeheer (SBB). "Wij beheren meerdere gebieden voor veel mensen met veel verschillende voorkeuren. We beschermen niet alleen, de gebieden moeten ook beleefd kunnen worden", aldus Riena Tienkamp, hoofd van SBB Noord-Holland. "In het Diemerbos is plek voor rust, ruimte, spelen, hardlopen, honden uitlaten, scouting en een groep festivalgangers. Bij alle activiteiten wordt rekening gehouden met bescherming van de natuur, met inachtneming van de flora- en faunawet. Al deze verschillende vormen van recreatie en natuur gaan in het Diemerbos heel goed samen. De festivals zijn op terrein dat er voor aangelegd is, in het minst kwetsbare deel van het bos." Niet iedereen is er zeker van dat er geen schade is. "Het Diemerbos lijdt wel degelijk schade, het bos moet zich maar aanpassen aan festivals, dat is de omgekeerde wereld", aldus inspreekster Van Breenen.

Inkomsten
De festivals leveren Staatsbosbeheer geld op: in 2015 was dat 25.000 euro. En dat is hard nodig, want ieder jaar komt de organisatie 350.000 euro tekort, aldus Tienkamp. Of dit een substantiële bron van inkomsten is, daar lopen de meningen over uiteen, en ook of het opweegt tegen de overlast. De handhaving kost de gemeente bijna 20.000 euro. "Dat kun je niet met elkaar verrekenen", zegt wethouder Ruud Grondel. "Als de gemeente ervoor kiest om een vergunning te verlenen hoort daar handhaving bij, net als bij andere evenementen."

Evenement voor jongeren
De jongerenraad hield een enquête onder Diemense jongeren. "De enquête gaf een unaniem positief beeld: jongeren zijn heel blij dat de festivals in het Diemerbos zijn, een keer niet in Amsterdam. Het Diemerbos is een heel mooie locatie, dat draagt bij aan het plezier."

Diemerbos op de kaart
"We zijn blij dat jongeren de bijzondere locatie waarderen en het bos zo leren kennen", aldus Tienkamp. "Het bos op de kaart zetten bij jongeren kan ook met minder dancefestivals of andere, minder luidruchtige evenementen en meer jongeren dan die van festivals houden", vindt IVN. VvhD pleit voor het combineren met andersoortige evenementen in de weken tussen de festivals. Iets waar producent Daniel van Drunen voor openstaat, vertelde hij.