Start van de eerste editie van de DiemerCross in 2012.
Start van de eerste editie van de DiemerCross in 2012. Foto: Trudy Kroese

Hardlopers maken zich op voor DiemerCross

DIEMEN - In het Diemerbos vindt zondag 21 februari de DiemerCross plaats. Het is de vijfde keer dat de DiemerCross wordt gehouden. Het evenement wordt georganiseerd door atletiekvereniging AV'23 uit de Watergraafsmeer, Staatsbosbeheer en de gemeente Diemen.

Scouting Diemen, Outside Coaching, dweilorkest de Neuteblazers uit Diemen, Brandweer Amsterdam-Amstelland en Jumbo Diemen-Zuid verlenen hun medewerking aan de DiemerCross. De DiemerCross is een uitdaging voor jeugdige en volwassen hardlopers. Het evenement is elk jaar in trek bij veel hardlopers vanwege het veeleisende parcours, de prachtige omgeving en de prettige sfeer.

Samuel van Gelder uit Diemen is een van de organisatoren van de DiemerCross: "Een crossloop is niet hetzelfde als een standaard loopevenement. Tijdens een crossloop word je uitgedaagd om hard te lopen op een onverharde ondergrond zoals door de modder of over grasvelden. Een extra pittige, maar leuke uitdaging voor hardlopers."

De jeugdcross voor jongeren tot en met 12 jaar gaat om 11.30 uur van start. De jongeren lopen 1700 meter. Om 12.00 uur begint de Gaaspcross (DiemerCross light). Deelnemers lopen een ronde van 4500 meter. In het verleden konden deelnemers ook al kiezen voor een wedstrijd van 'slechts' een ronde. Het verschil met voorgaande jaren is dat deelnemers aan de DiemerCross light over een lichter parcours lopen: meer over asfalt en minder door de modder.
Zwaar parcours
De DiemerCross (Veeneikcross) start om 12.45 uur. De deelnemers lopen 8500 meter over een zwaar parcours. Hoe zwaar het parcours zondagmiddag exact zal zijn zal voor een groot deel afhangen van het weer. In voorgaande jaren moesten deelnemers door grote stukken modder lopen dat extra zwaar was geworden doordat het in de dagen voor de wedstrijd hard had geregend. Ook is er een editie geweest waarbij de deelnemers door de sneeuw moesten lopen. De omstandigheden maken de DiemerCross voor liefhebbers extra speciaal.

Burgemeester Erik Boog, wethouder van Sportzaken Jeroen Klaasse en kinderburgemeester Mirthe Chung zullen aanwezig zijn en het startschot geven.

Samuel van Gelder verzorgt ook dit jaar met Outside Coaching kort voor aanvang van de Gaaspcross en de Veeneikcross een warming-up voor de deelnemers. Deze vinden vlak bij de startplek plaats en zijn gratis.

Evenement vindt voor vijfde keer plaats

In de week voorafgaand aan de DiemerCross kunnen deelnemers die zich voor 12 februari hebben ingeschreven hun startnummer afhalen bij Robeu Sport in winkelcentrum Diemerplein. Deelnemers die zich na 12 februari hebben ingeschreven kunnen hun startnummer op zondag 21 februari tot 15 minuten voor de start afhalen in de tent bij het parkeerterrein van het Diemerbos.
Leden van Scouting Diemen zullen zelfgemaakte hamburgers en soep verkopen. De Neuteblazers zullen de deelnemers van de DiemerCross muzikaal begeleiden. Brandweer Amsterdam-Amstelland verkoopt koffie en thee. De Jumbo uit Diemen-Zuid biedt de deelnemers aan de DiemerCross ook dit jaar weer gratis fruit en iets te drinken aan.

Inschrijven kan tot en met vrijdag 19 februari 2016 via de website www.inschrijven.nl. Na-inschrijven is mogelijk op zondag 21 februari tot 15 minuten voor de start van de wedstrijd.

Team
Het is ook mogelijk om als team deel te nemen aan de DiemerCross, bijvoorbeeld met vrienden, leden van een sportclub of collega's. Een team bestaat uit vier deelnemers (mannen, vrouwen of gemengd) die dezelfde afstand lopen. Hiervoor kan op twee manieren worden ingeschreven: de vier deelnemers kunnen zich individueel inschrijven via www.inschrijven.nl of een e-mail sturen naar diemercross@gmail.com met de namen van de deelnemers en de teamnaam.

Via de website diemercross.av23.nl is er meer informatie over het evenement te vinden. Dagelijkse informatie en inspiratie is te vinden op de Facebookpagina: www.facebook.com/Diemercross.

Jeugdige deelnemer toont karakter.