Het Vechtstede College in Weesp bij de heropening.
Het Vechtstede College in Weesp bij de heropening. Foto: Marieke van Veen

GSF wil best met Diemen praten over nieuwe school

DIEMEN - De Gooische Scholenfederatie (GSF) wil best met de gemeente Diemen in gesprek om de mogelijkheden te bekijken van een dependance van het Vechtstede College in Diemen. Dat vertelt GSF-voorzitter Kees Elsinga.

Elsinga reageert daarmee op de handreiking die wethouder Jeroen Klaasse vorige week in deze krant deed. In Weesp groeit de middelbare GSF-school het Vechtstede College uit haar jasje. En dat terwijl de school nog geen drie jaar geleden al een extra verdieping bijbouwde. Veel leerlingen komen uit Diemen en de Weesper politiek wil dan ook niet onbeperkt de portemonnee trekken om die groei te faciliteren. Leerlingen uit Diemen worden in Weesp automatisch geplaatst, er zijn geen beperkingen aan de toelating.

Wethouder Klaasse zei daarom dat hij wel wil onderzoeken of er een Diemer dependance van de school moet komen. Een aanbod waar het GSF best over wil komen praten. De komende tijd wordt gekeken hoe de toekomst van het Vechtstede in Weesp eruit moet komen te zien. Elsinga: "Een strategische oriƫntatie. Dat is het. En dat betekent dat we in dit proces ook gaan praten met alle belanghebbenden. Als er dan een concrete wens is van de wethouder van Diemen om daar eens te kijken naar uitbreiding dan gaan we zeker met hem in gesprek."

"Ik ken de schoolwens van Diemen ook al jaren, want ik woon zelf in Diemen. Het probleem is echter dat je niet zomaar een school of een dependance kunt beginnen. Daarvoor moet je in overleg gaan met de scholen die het gebied dekken. In het Gooi is dat makkelijk, want dat zijn we grotendeels zelf, maar in Diemen zijn dat de Amsterdamse scholen", zo legt Elsinga uit. "Nogmaals: als de wens van de Diemense wethouder er is, dan willen we zeker met hem om tafel."