Afbeelding

Johannes Hendrik de Kieviet

In 1868 werd J.H. de Kieviet (1823-1902) raadslid van de gemeente Diemen en in 1872 wethouder. Als wethouder was hij in 1887 medeoprichter van de Diemer IJsclub. Vanaf 1893 tot zijn overlijden in 1902 diende hij Diemen als burgemeester. De Kieviet was onder andere makelaar, aannemer en 'uitvoerder van bouwwerken' van beroep. In het Algemeen Handelsblad van 12 april 1874 kunnen we in een ingezonden advertentie lezen met wat voor zaken makelaar Johannes de Kieviet, naast zijn Diemense wethouderschap, zoal bezig was:

"J.H. de Kieviet, Makelaar, presenteert als lasthebbende van zijnen Principaal, op Vrijdag 24 April 1874, des voormiddags te 10 uur, aan de Herberg "de Reiger", te Diemen, aan de Diemerbrug, ten overstaan van den Notaris E.E.C. Gerrits, te verkoopen: 12 koeien, 1 paard, 1 zoo goed als nieuwe Calèche en Baronchet, beide voor Zes personen, Tilbury, Karretjes op veeren met Kap, Wagens, Tuigen, Stal- en Boerengereedschappen. Alles breeder bij Biljetten omschreven en daags te voren te zien."

Per raadsbesluit werd in 1924 een straat in Diemen-Centrum-Oost naar hem vernoemd, de Burgemeester de Kievietstraat. Bij datzelfde besluit kregen de voormalige burgemeesters Bicker en Van Tienen ook een straatnaam toebedeeld.