Zingen rond de parachute: vast onderdeel van de gymlessen.
Zingen rond de parachute: vast onderdeel van de gymlessen.

Peuters en kleuters op gym

DIEMEN - "Schipper mag ik overvaren, ja of nee", zingen de kinderen tijdens de gymles voor peuters en kleuters van Roebia Ischers van Rubia's Gym. Leuke, speelse gymlessen, die niet alleen goed zijn voor het lichaam. "De kinderen zitten lekkerder in hun vel."

Roebia is pedagogisch medewerker op kinderdagverblijf Hakim en geeft de lessen niet alleen aan de peuters daar, maar ook op de basisscholen De Kersenboom en de Noorderbreedte als naschoolse activiteit voor de kinderen uit groep 1 en 2.

Bewegen kinderen niet al genoeg?
"Vaak wel, maar er zijn ook kinderen die het helemaal niet in zich hebben of niet van thuis mee krijgen. Ik ben zelf heel actief. Als ik buiten ga spelen met de groep gaan we rennen, tikkertje doen of andere beweegspelletjes. Maar ik heb gemerkt dat dat niet zo vanzelfsprekend is voor iedereen of voor iedere ouder. Het is gewoon mijn ding: ik heb de ALO gedaan, heb bootcamps, fitness en aerobicslessen gegeven en ben ook altijd leidster geweest op een kinderdagverblijf. Dat ben ik nu gaan combineren. Ik heb een opleiding gevolgd bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie en geef nu lessen voor het Nijntje Beweegdiploma."
Waarom is bewegen zo belangrijk?
"Bewegen is heel belangrijk, niet alleen voor het lichaam, ook voor de geest. Het heeft ook een positieve invloed op de cognitieve ontwikkeling: kinderen zijn na de les rustiger, kunnen zich beter concentreren, zitten ook lekkerder in hun vel en krijgen meer zelfvertrouwen. Bovendien leren ze samen spelen en op elkaar wachten. Ik zie de peuters op mijn werk vooruitgaan; na vier, vijf lessen klimmen kinderen die eerst bangig waren en geen zelfvertrouwen hadden al zelf op een bank. Dat is zo mooi om te zien. Ook voor kinderen die een zwakke motoriek hebben of die zich wat trager ontwikkelen, is dit heel goed."

Wat voor gymoefeningen kun je doen met kinderen op deze leeftijd?
"We beginnen altijd met een spel als Schipper mag ik overvaren of we doen een dansje en als de muziek stopt, moeten de kinderen gaan zitten. Iedere week komt een andere bewegingsgroep aan bod. We kruipen, balanceren, houden ballonnen hoog, vorige week deden we de pannenkoekrol, ze kunnen al koprollen, hinkelen en springen. Alle basisbewegingen leren ze zo. We sluiten de les meestal af met een spel met de parachute. Na een serie lessen krijgen de kinderen een beweegdiploma. Maar bij mij houdt het niet op na 15 of 20 lessen; ik wil dat kinderen ook daarna blijven komen en na hun zesde kan ik ze doorverwijzen naar andere verenigingen, zwemmen of turnen bijvoorbeeld."

Alle kleintjes op gymles?
"Ik wil alle kinderen in Diemen meenemen in deze lessen. Net als een zwemdiploma zou ieder kind ook een beweegdiploma moeten halen. Als het aan mij ligt, wordt het beweegdiploma standaard in Diemen voor alle kinderen, ook voor kinderen van ouders die het niet breed hebben. Ik ben in overleg met de gemeente om dat mogelijk te maken. Kinderen van andere scholen mogen zich ook aanmelden, dan ga ik kijken hoe ik de lessen kan uitbreiden om nog meer kinderen op deze leuke, speelse manier te leren bewegen. Op 7 maart start er trouwens weer een nieuwe groep op de Noorderbreedte."

Voor informatie is Roebia bereikbaar via roebiaischers@hotmail.com of 06-25302302.

'Bewegen is heel belangrijk, niet alleen voor het lichaam, ook voor de geest'