Spoorbomen zijn dikwijls gesloten voor overig verkeer.
Spoorbomen zijn dikwijls gesloten voor overig verkeer. Foto: Trudy Kroese

Spoorwegovergang in uur zo'n 20 minuten dicht

DIEMEN - De spoorwegovergang bij het station in het centrum van Diemen is al heel lang onderwerp van discussie. De situatie wordt door veel inwoners van Diemen verre van veilig gevonden. Door het intensievere treinverkeer zijn de spoorbomen steeds vaker en langer gesloten voor voetgangers, fietsers en automobilisten. Er ligt nu een plan om een tunnel onder de spoorwegovergang aan te leggen. Het DiemerNieuws ging kijken.

De spoorverbinding tussen Amsterdam en Het Gooi gaat al heel lang door Diemen. Het station in het centrum van Diemen werd in 1974 geopend. Het is een druk station waarvan veel inwoners van Diemen en bezoekers van de gemeente gebruikmaken. Maar behalve dat er elk uur acht treinen stoppen (vier in beide richtingen), razen er ook veel sneltreinen langs de perrons.

Het beeld van het station is de afgelopen jaren veranderd. Tussen de flats aan de Martin Luther Kinglaan en de Rode Kruislaan en de spoorrails staan geluidswallen die het geluid van de treinen moeten beperken. Ter hoogte van Buitenlust staat een klein geluidsscherm. Bewoners van Buitenlust zijn van mening dat dit kleine geluidsscherm geen oplossing meer biedt als het treinverkeer, zoals het er naar uitziet, in de toekomst nog verder toeneemt.

Kiosk
Het 'derde' spoor wordt niet meer gebruikt. Het voormalige stationsgebouw, dat later dienst deed als onder meer een kiosk waar een kop koffie of een andere versnapering kon worden gehaald, is alweer jaren dicht. Het gevolg van de zoveelste overval op een personeelslid.
Het is vrijdagochtend 08.00 uur. Op de beide perrons staan veel mensen: vooral veel forensen, leerlingen van middelbare scholen in Amsterdam, Weesp en plaatsen in Het Gooi en studenten. Even na 08.00 uur klinken de bellen, gaan de rode lichten knipperen en zakken de spoorbomen omlaag. De stoptrein in de richting van Amsterdam komt eraan. Nadat de trein het station is binnengereden gaan de spoorbomen weer omhoog. De spoorwegovergang is een minuut en 15 seconden gesloten geweest. Om 08.06 uur gaan de spoorbomen opnieuw naar beneden. Kort daarna rijdt een sneltrein in de richting van Weesp door het station. Dit keer gaan blijven de bomen ongeveer een minuut gesloten. Het is een simpele conclusie: Als er een stoptrein passeert, blijven de spoorbomen tussen de 1 minuut 15 en 1 minuut 30 gesloten, passeert er een sneltrein dan is dat doorgaans iets minder dan een minuut.

De bellen klinken alweer heel snel, want de stoptrein in de richting van Amsterdam nadert station Diemen. Als de trein het station binnenrijdt zien wij dat er in de trein veel mensen moeten staan. Ze hangen tussen de banken en zelfs tegen de deuren. De Nederlandse Spoorwegen hebben een tekort aan inzetbare treinen. Treinen die worden ingezet zijn dikwijls (te) kort als gevolg waarvan veel reizigers geen zitplaats kunnen bemachtigen, maar vaak een flinke tijd moeten staan. Net als voor automobilisten die in de file staan, is het evenmin voor forensen die met de trein reizen een pretje om in de spits te reizen.

Gelukkig loopt het goed af
Op het moment dat de spoorbomen weer omhooggaan en de rode lichten nog knipperen rennen enkele jongeren al over de spoorwegovergang. Zij willen koste wat het kost de trein naar Amsterdam halen. Zij hebben slechts oog voor de trein en kijken niet of er een trein uit de andere richting aankomt. Maar gelukkig loopt het goed af.

Een vrouw die al jaren in de wijk Spoorzicht woont, vragen wij of zij voorstander is van een tunnel onder de spoorwegovergang. "Nee, ik vind dat het veel geld kost en wat de veiligheid betreft moeten mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen. De spoorbomen zijn wel vaak gesloten, maar meestal hoef ik maar even te wachten en kan dan door."

Hoewel de ochtendspits op vrijdag de minst drukke van de werkweek is, is er veel reuring op en rond het station in het centrum van Diemen. Veel mensen komen op de fiets naar het station en zetten hun fiets in een van de overdekte fietsenstallingen.

De kaartautomaat bij het station wordt ook veelvuldig gebruikt. De gratis krant Metro blijkt populair. Niet alleen mensen die het perron oplopen pakken een krant uit de bak, ook buurtbewoners komen langs. Meestal lopend, maar ook wel op de fiets. Een enkeling heeft zelfs de auto gepakt.

Het is koud en een kop koffie zou welkom zijn. Het blijft armoedig dat bij het station niets te krijgen is.

We blijven tot 09.00 uur bij het station staan. Tussen 08.00 en 09.00 zijn 15 treinen gepasseerd. Acht stoptreinen (vier in beide richtingen) en zeven sneltreinen. Een keer bleven de spoorbomen langer dicht: nadat een stoptrein in de richting van Weesp het station was binnengereden bleven de spoorbomen dicht, omdat er een sneltrein uit de richting van Weesp kwam. De spoorbomen zijn in dit uur een kleine 20 minuten gesloten geweest.

De fietsenstallingen bij het station worden intensief gebruikt.
Een stoptrein arriveert bij het station.