Het Vechtstede College opende in 2013 nog feestelijk een uitbreiding van de school. Nu is er alweer ruimte tekort.
Het Vechtstede College opende in 2013 nog feestelijk een uitbreiding van de school. Nu is er alweer ruimte tekort. Foto: Marieke van Veen

'Middelbare school zou een verrijking zijn voor Diemen'

Vervolg van de voorpagina

De ambitie voor een middelbare school in Diemen is er al langer. In de afgelopen 15 jaar is de mogelijkheid al zeker twee maal onderzocht. Door een dreigend veto van schoolbesturen uit de regio, die een middelbare school in Diemen blijkbaar niet zagen zitten, gingen die plannen ook weer als een nachtkaars uit. Dat recht om hun eigen gebied te beschermen hebben scholen in de regio blijkbaar ooit verworven.

De ambitie bleef. Klaasse sprak vorig jaar toch weer met een schoolbestuur in Amsterdam, die een vestiging in Diemen niet bleek te ambiƫren. Maar nog niet met de GSF. "Terwijl dat wellicht wel een heel logische optie zou zijn", aldus Klaasse. Hij nam zelf al contact op met zijn Weesper collega, wethouder Peter Eijking, om hem van de Diemense ambitie op de hoogte te stellen.

Of er ook echt een school of dependance in Diemen zal komen, is nog maar zeer de vraag. "Dat is nog een heel lange weg. Er moet een partij zijn, bijvoorbeeld de GSF, die het ziet zitten, en dan nog is het afwachten hoe daar door de Amsterdamse scholen op wordt gereageerd, al neemt ook de leerlingendruk daar toe", aldus Klaasse. "De andere leden van het college en de gemeenteraad zouden ermee moeten instemmen, want het kost natuurlijk veel geld. Het zal ook afhangen van wat onderzoek oplevert over bijvoorbeeld leerlingenaantallen. Het is geen dogma dat er een middelbare school moet komen, maar ik zou het een verrijking vinden voor Diemen. Er stromen ruim 200 kinderen uit groep 8 uit naar het voortgezet onderwijs. Voor de sociale cohesie in Diemen is het wel heel jammer dat kinderen vanaf hun twaalfde levensjaar weg zijn. Ik zie ook kansen voor een koppeling van zo'n school met sport- en culturele verenigingen. Ik denk ook dat Diemense ouders er blij mee zouden zijn als hun kinderen de eerste leerjaren dichter bij huis naar de middelbare school kunnen. Het is een mooie ambitie."

En nu, wachten op een telefoontje van de GSF? "We gaan het gesprek graag aan. De GSF heeft nog geen contact opgenomen. Anders moet ik zelf maar eens gaan bellen", zegt Klaasse.