Bewoners willen het klassieke 'laan-karakter' van de Ouddiemerlaan benadrukken.
Bewoners willen het klassieke 'laan-karakter' van de Ouddiemerlaan benadrukken. Foto: Trudy Kroese

Geen steun voor plan Ouddiemerlaan

DIEMEN - De meeste bewoners van de Ouddiemerlaan die tussen het Van Medenbach Wakkerplein en het Diemerplein wonen, kunnen zich niet vinden in de plannen van de gemeente voor de herinrichting van dat deel van de straat. Bewoners hebben onlangs een petitie aangeboden aan de inmiddels afgetreden wethouder Maïta van der Mark.

Arian Doeser en Peter Boonstra wonen beiden met hun gezin op de Ouddiemerlaan. "Tijdens Burendag in september 2014 is er op het straatfeest door een aantal bewoners van dit deel van de straat gebrainstormd over 'de Ouddiemerlaan van de toekomst'. Het benadrukken van het klassieke 'laan-karakter' en de veiligheid waren het meest belangrijk. Veel groen (bomen), mooie lantaarnpalen en ruimte kwamen duidelijk naar voren, naast een betere situatie voor fietsers, snelheidsbeperking van de auto's (30 kilometer) en het verbieden en voorkomen van vrachtverkeer", aldus de twee bewoners.

"Na de presentatie van de plannen op 8 december 2015 waren wij er niet van overtuigd dat de gemeente zich realiseert wat de bewoners vinden van deze ingrijpende herinrichting van de straat. Het leek ons daarom goed om een inventarisatie te maken en die aan de gemeente kenbaar te maken." Arian Doeser: "De gemeente dringt overal in Diemen de rol van de auto terug. Maar hier wil de gemeente juist extra parkeerplaatsen aanleggen. Dat past niet in dat beleid." De bewoners zijn van mening dat het voorlopig ontwerp, waarin aan beide kanten van de straat parkeervakken zijn gepland, zal leiden tot onveilige verkeerssituaties en een onrustig straatbeeld. De auto's zijn (te) nadrukkelijk aanwezig en het plan om de stoep aan de kant van de huizen met even nummers smaller te maken heeft tot gevolg dat kinderen er niet meer kunnen spelen en mensen met een kinderwagen of scootmobiel minder ruimte zullen hebben.

Stelling
"Wij hebben voor duidelijkheid gekozen door elk huishouden te laten aangeven of zij het eens zijn met de volgende stelling: 'De situatie houden zoals deze nu is met parkeren aan één zijde en een brede stoep aan de andere zijde'."

De uitkomst is dat 29 huishoudens het eens zijn met de stelling, twee huishoudens neutraal zijn, één huishouden het oneens is met de stelling en één huishouden het formulier niet heeft ingevuld. Naast de stelling konden mensen van een zestal andere punten aangeven of ze deze onderschrijven. De belangrijkste resultaten zijn: minder dan de helft van de huishoudens is voorstander van fietsen in twee richtingen. Veel mensen hechten belang aan nieuwe bomen, nieuwe straatverlichting en nieuwe bestrating. Bijna de helft van de bewoners vindt het belangrijk om de groenbak te verplaatsen naar de stoep voor De Schakel en de extra parkeerplaatsen te verplaatsen naar de oprit waar vroeger het postkantoor stond en/of de plek waar in het voorstel nu 10 fietsnietjes staan ingetekend.

Kort nadat wethouder Van der Mark de petitie had ontvangen trad zij af. "Maar onze complimenten voor het feit dat ons nu al, zij het telefonisch, is toegezegd dat de bezwaren van de bewoners serieus worden genomen en dat er een nieuw plan komt waarbij de huidige situatie behouden blijft. Dus met parkeren aan één zijde van de straat en een brede stoep aan de andere zijde", aldus Doeser.

Bewoners willen huidige situatie handhaven
Bewoners: geen parkeerplaatsen aan beide kanten van straat.