Controlepost Sneek.
Controlepost Sneek. Foto: Trudy Kroese

Kinderen genieten van Elfstedentocht

DIEMEN - Het ziet er naar uit dat er deze winter opnieuw niet kan worden geschaatst op de natuurijsbaan van de Diemer IJsclub op De Sniep. De bestuursleden en overige leden van de oudste sportvereniging van Diemen betreuren dit uiteraard, maar zijn positief over de toekomst: het ledenaantal van de vereniging is gestegen.

Terwijl er vorige week in de noordelijke provincies door de gevallen ijzel zelfs op straten en trottoirs kon worden geschaatst, ziet het er naar uit dat de leden van de Diemer IJsclub deze winter opnieuw genoegen moeten nemen met het kunstijs van de Jaap Edenbaan. Maar dat is zeker geen straf.

Elke vrijdagmiddag en -avond en elke zaterdagochtend genieten de trainers en de jeugdige leden van de vereniging van de schaatslessen die op het kunstijs van het fraaie en sfeervolle complex in de Watergraafsmeer worden gegeven.

"Het is jammer dat wij deze winter nog niet op natuurijs hebben kunnen schaatsen. De laatste keer dat wij op de natuurijsbaan op de Sniep konden schaatsen was in januari 2013", vertelt Lau Demmers. Hij is voorzitter van de Diemer IJsclub. Een voorzitter die liever op het ijs staat dan dat hij achter de vergadertafel plaatsneemt. Elke vrijdagmiddag en zaterdagochtend staat Lau bij de ingang van de Jaap Edenbaan om de jonge leden welkom te heten die even later gaan deelnemen aan de schaatsles. Hij kent alle leden bij naam!

Hoewel de leden van de Diemer IJsclub al geruime tijd niet op het natuurijs op De Sniep hebben kunnen schaatsen, is het aantal jeugdleden van de vereniging licht gestegen, geeft Lau aan. Het bestuur en de vrijwilligers van de vereniging zijn regelmatig zichtbaar en soms zelfs nadrukkelijk aanwezig tijdens evenementen in Diemen. Voorbeelden hiervan zijn de kramenmarkt tijdens de slotdag van het Diemer Festijn en de Winterspelen die in december voor de tweede keer in het centrum van Diemen werden gehouden. Leden van de Diemer IJsclub hielpen toen de hele dag mee om het winterevenement op het Diemerplein tot een succes te maken. Lau: "Tijdens de laatste Winterspelen heeft zich een nieuw jeugdlid bij ons aangemeld. Daar zijn wij blij mee."

Evenementen
De Diemer IJsclub staat voor kwaliteit, veiligheid, een goede sfeer en veel plezier. De vereniging organiseert regelmatig leuke evenementen. Afgelopen vrijdag en zaterdag werd de Elfstedentocht op de Jaap Edenbaan georganiseerd. Kinderen moesten een parcours afleggen en stempels halen bij houten huisjes die dienstdeden als controlepost. Die huisjes waren vernoemd naar legendarische Friese Elfstedentochtplaatsen als Sneek en Franeker. De stempels werden aan de kinderen gegeven door leden van de Diemer IJsclub en leden van andere verenigingen die deelnamen. De kinderen hadden er duidelijk plezier in. De ouders die langs het ijs stonden eveneens. Het parcours zag er door de houten huisjes, bruggetjes en lichtjes sfeervol uit.

Goede sfeer
Suzanne en Maryon uit Diemen stonden vrijdagavond langs het ijs. Suzanne keek naar haar zoon Jelle (11), Maryon naar haar kinderen Mae (12), Connor (10) en Meghan (8).

Maryon: "Alle drie mijn kinderen schaatsen. Zij vinden het schaatsen leuk en de sfeer bij de club is heel erg goed." Maryon schaatste als kind al bij de Diemer IJsclub. "Wij schaatsten op het terrein van korfbalterrein KDV. Het veld van KDV lag op een plek die nu deel uitmaakt van de accommodatie van tennisvereniging ATVD. Wij schaatsten met de Diemer IJsclub ook op de Jaap Edenbaan. De kinderen uit Diemen verzamelden bij het 'Ajax-bruggetje' en liepen onder begeleiding naar de Jaap Edenbaan."

Gezinsabonnement
Suzanne woont sinds 2010 met haar gezin op Plantage De Sniep. "Wij hebben een gezinsabonnement bij de Diemer IJsclub. Leden mogen gratis op de natuurijsbaan op De Sniep schaatsen. Sinds wij op Plantage De Sniep wonen hebben wij in 2010 en 2013 op de natuurijsbaan kunnen schaatsen."

Suzanne en haar gezin zijn zeer sportief. Suzanne en dochter Tessa spelen hockey bij Athena in de Watergraafsmeer, zoon Jelle voetbalt bij SV Diemen en vader Frans (raadslid voor de VVD) is een gepassioneerd marathonloper. Hij traint dikwijls in het Diemerbos.
Kampioen
Wendy stond vrijdagavond vlak naast de 400 meterbaan. Zij keek naar de verrichtingen van haar zoon Remy (9) die aan de Elfstedentocht deelnam. Ook Wendy vindt de Diemer IJsclub een prettige vereniging. Haar zoon is al geruime tijd lid en schaatste vrijdagavond vol zelfvertrouwen over het ijs. Hij droeg een stijlvolle muts van de Diemer IJsclub. "Dit is het vierde jaar dat ik bij de Diemer IJsclub schaats. Ik vind het leuk. Ik doe ook aan zwemmen bij De Meeuwen en aan zeilen", aldus de sportieve Remy.
Op verzoek poseerde hij als een ervaren kampioen voor de fotograaf.

Schaatsen op natuurijsbaan in januari 2013.
Remy vol zelfvertrouwen op het ijs.