Toonbank

Via een Facebookgroep waarvan ik lid ben komen dagelijks mooie foto's langs van het Ajax van vroeger: onder andere van stadion De Meer en van spelers die (vaak) lang geleden het prachtige shirt van de club uit toen nog de Watergraafsmeer droegen. Het zijn meestal schitterende foto's die een verhaal uit het verleden vertellen.

Ik heb foto's gezien van spelers die trainen op het veld voor het stadion, een wedstrijd spelen of met de trein (!) naar een uitwedstrijd in Nederland reizen. Tot ver in de jaren zestig gingen ook de spelers van Ajax met de trein naar een uitwedstrijd. De spelersbus werd pas later ingevoerd. In de spelersbus zat de trainer doorgaans op de stoel naast de buschauffeur. Heel leuk zijn de foto's die spelers tonen tijdens hun activiteiten naast het voetbal. Hoewel trainer Rinus Michels in het midden van de jaren 60 het fullprofvoetbal bij Ajax invoerde, bleven veel spelers iets naast het voetbal doen. Vaak met het oog op de periode na hun loopbaan als voetballer. De tijd dat een speler die de bal drie keer foutloos speelt multimiljonair kan worden, was nog niet aangebroken.

Bennie Muller en Sjaak Swart hadden een sigarenzaak in respectievelijk de Haarlemmerstraat en de Pontanusstraat. Later beheerde Swart samen met een compagnon de horecazaak in de Jaap Edenhal. Muller en Swart stonden dikwijls zelf achter de toonbank van hun zaak en maakten graag een praatje met hun klanten. Een foto toont Sjaak Swart die na een gewonnen Europa Cupfinale heel laat naar bed is gegaan, maar na enkele uurtjes slaap weer achter de toonbank staat. Hij wil zijn klanten de kans geven om de wedstrijd met hem te bespreken en de vreugde te delen.

Een heel aardige foto toont de tiener Johan Cruijff die in de zomermaanden een bijbaantje had in een modezaak in Amsterdam. De outfit die de jeugdige JC zelf aan heeft verraadt geen echt gevoel voor stijl. Ik vrees dat de jeugdige aanvaller zich niet heeft weten in te houden en menig klant een welgemeend modeadvies heeft gegeven.