De Hoop was helemaal vol tijdens de nieuwjaarsreceptie.
De Hoop was helemaal vol tijdens de nieuwjaarsreceptie. Foto: Trudy Kroese

Proosten op het nieuwe jaar in De Hoop

DIEMEN - Een nieuwe locatie dit jaar, maar net als andere jaren druk bezocht: de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Diemen. In Schuilkerk De Hoop wensten veel Diemenaren uit allerlei geledingen elkaar het beste voor 2016. Erik Boog hield zijn eerste nieuwjaarsspeech als burgemeester van Diemen en ook als Diemenaar; sinds november woont hij in het dorp. Hoop, trots en verbinding waren de kernwoorden in zijn rede.

Vooral veel vertegenwoordigers van de Diemense (sport)verenigingen en organisaties en ondernemers namen de gelegenheid te baat om elkaar, de leden van de gemeenteraad en de wethouders en burgemeester gelukkig nieuwjaar te wensen. Ook leden van de jongerenraad waren aanwezig. "Wij hopen dat in 2016 weer nieuwe jongeren de jongerenraad willen komen versterken", vertelde Alysa Sinke, de vicevoorzitter van de jongerenraad. Achter in de zaal acht mensen van de brandweer in Diemen. "Wij gaan straks een oefening doen, maar vinden het leuk en belangrijk om ons gezicht hier even te laten zien. Wij waren ook bij de afscheidsreceptie van burgemeester Koopmanschap aanwezig en zijn toen door heel veel mensen aangesproken over zaken die betrekking hebben op brandveiligheid."

Diemenaar van het Jaar
Burgemeester Erik Boog hield zijn eerste nieuwjaarsspeech in Diemen. Hij blikte terug op 2015, een bewogen jaar volgens hem waar woorden als angst, cynisme en tegenstellingen centraal stonden. Maar hij vervolgde al snel met verhalen over hoop, trots en verbinding. Hij refereerde daarbij ook aan de verkiezing van Serve the City Diemen (StC) tot Diemenaar van het Jaar 2015. "Ik heb al vele mooie voorbeelden van kleine én grote gebaren van menselijke vriendelijkheid gezien die mij in ieder geval hoop geven. Zoals het werk van de vrijwilligers van StC en alle deelnemers van de vele projecten die zij organiseren. En wat zo mooi is, is dat zo veel kinderen meedoen. Dat belooft wat voor de toekomst. Terecht dat StC door het DiemerNieuws als Diemenaar van het Jaar is gekozen", zei hij. In juni 2015 maakte hij zelf al kennis met het werk van StC tijdens een projectdag van de vrijwilligersorganisatie.

Voorzitter Tinka Veninga van StC Diemen vertelde dat ze veel positieve reacties heeft gekregen op de verkiezing. "Vanavond hier, maar ook via internet, in winkels en op het schoolplein word ik vaak gefeliciteerd. Ik zeg dan steeds dat de prijs natuurlijk voor alle vrijwilligers is. Ik hoop dat deze prijs (nog) meer mensen inspireert om zich in 2016 aan te melden voor een van onze projecten. Het eerste project is al op 23 januari en op 4 juni en 5 november zijn er weer twee grote projectdagen." Boog heeft inmiddels ook al veel andere vrijwilligers in Diemen ontmoet, vertelde hij. "De inzet van al die vrijwilligers geeft hoop. Hoop voor nu, hoop voor de toekomst."

Trots
"Trots ben ik op de ontwikkelingen in Diemen en de resultaten die zijn geboekt in 2015", zei Boog. Hij noemde daarbij de extra taken die de gemeente er per 1 januari 2015 bij kreeg op het gebied van zorg en werk en inkomen, het nieuwe sportbeleid en het meerjarenprogramma milieu. Daarnaast had Boog aandacht voor de herinrichting van de verschillende buurten, de realisering van veel nieuwe speelplekken voor de jeugd en de bouw van duizenden nieuwe woningen de komende jaren in Plantage De Sniep, de Sfinx aan de Ouddiemerlaan en Holland Park.

Daaromdiemen.nl
"Voor u staat ook een burgemeester die trots is op Diemen. U weet als geen ander hoe fijn het is om in Diemen te wonen, maar we hebben als Diemenaren nog wat zendingswerk te verrichten. De meeste Diemenaren weten inmiddels wel wat bedoeld wordt met 'Daarom Diemen'. Ik vertel het als burgemeester ook graag aan anderen. Voor diegenen die Diemen nog niet zo goed kennen presenteren we vandaag een nieuwe website: daaromdiemen.nl. Die ondersteunt onze citymarketing en is het platform om de pluspunten van Diemen te laten zien."
Wethouder Jeroen Klaasse van citymarketing lanceerde daarna met een druk op de knop de nieuwe website daaromdiemen.nl.

Daaromdiemen.nl gelanceerd tijdens receptie

Ook de brandweer kwam vlak voor een oefening even langs.