Erik Boog: 'Diemen voelt als een warm bad'
Erik Boog: 'Diemen voelt als een warm bad' Foto: Trudy Kroese

'Ik heb de ambitie om Diemen nog veiliger te maken'

DIEMEN - Erik Boog werd op 19 mei 2015 geïnstalleerd als burgemeester van Diemen. In de eerste uitgave van het DiemerNieuws van 2016 blikt hij terug op de eerste acht maanden van zijn termijn als burgemeester van Diemen en kijkt hij vooruit naar 2016.

Hoe kijkt u terug op de eerste ruim acht maanden van uw burgemeesterschap?
"Ik kijk zeer positief terug op deze periode. Ik ben op een heel hartelijke wijze door de mensen in Diemen ontvangen. Voor ik hier kwam had ik al een goed gevoel bij Diemen en dat is alleen maar versterkt. Diemen voelt als een warm bad. Ik heb al snel met heel veel Diemenaren kennis kunnen maken, van jong tot oud. En sinds half november wonen we ook in Diemen. Daardoor ben ik al echt ingeburgerd. Ik doe met veel plezier mijn werk, binnen en buiten het gemeentehuis."

Net als uw voorgangers bent u een benaderbare burgemeester.
"Ik vind het belangrijk om benaderbaar en aanspreekbaar te zijn. Dat past bij deze tijd. De tijd dat bestuurders op een voetstuk werden geplaatst en afstandelijk waren ligt gelukkig achter ons. Mijn vriendin Wahida en ik vinden het leuk en belangrijk om met andere Diemenaren in gesprek te zijn. En ook op mijn spreekuur op het gemeentehuis is iedereen van harte welkom."

Als u terugkijkt op 2015, waar bent u tevreden over?
"Een van de hoogtepunten vond ik het besluit van de gemeenteraad over Holland Park en het slaan van de eerste paal voor die wijk. Holland Park is een voor Nederland ongekende transformatie. Een ander hoogtepunt vond ik de verdere ontwikkeling van Plantage De Sniep. Er komen zo meer mogelijkheden om in Diemen een leuke woning te vinden. Ook voor het behoud van onze voorzieningen is een groei van het aantal inwoners een goede zaak."

U vindt veiligheid een zeer belangrijk onderwerp.
"Ik heb de ambitie om Diemen nog veiliger te maken. Ik heb om de twee weken overleg met de twee wijkteamchefs van de politie in Diemen en overleg regelmatig met de brandweer. Ik heb geconstateerd dat we meer kunnen doen om de veiligheid te verbeteren. Daarom kom ik dit jaar met diverse maatregelen die daar een bijdrage aan kunnen leveren. Dan gaat het met name om het voorkomen en beter signaleren van criminaliteit. Maar ook om het adequater optreden bij onveilige situaties en criminele activiteiten. De eerste maatregelen om drugscriminaliteit en overlast beter te bestrijden heb ik vorig jaar reeds genomen. Op het gebied van brandveiligheid gaan we in 2016 extra aandacht besteden aan preventie, met name voor kwetsbare mensen die thuis wonen en minder zelfredzaam zijn."

Hoe kijkt u aan tegen de situatie met het pand op de hoek van de Arent Krijtsstraat en de Hartveldseweg?
"Ik vind dat gebouw een lelijke puist in het dorp. Het probleem is dat de gemeente geen eigenaar van het pand is en niks kan afdwingen. Maar wij werken met de betrokken partijen wel aan een constructieve oplossing. Ik verwacht in de loop van 2016 een doorbraak. Dan kan het pand gesloopt worden en er iets moois voor in de plaats komen."

U heeft onlangs de eerste Zilveren Diemer Speld uitgereikt.
"Wij vinden het als gemeentebestuur belangrijk onze waardering te tonen voor mensen die zich hebben ingezet voor Diemen of iets bijzonders voor de maatschappij hebben gedaan. De eerste Zilveren Diemer Speld is uitgereikt aan Marinus van Dijk. Hij is lang ondernemer in Diemen geweest en is ook lang actief geweest binnen winkeliersvereniging Diemerplein. Hij was een bruggenbouwer en een boegbeeld van het winkelcentrum. Hij heeft die nieuwe onderscheiding dan ook zeer verdiend."

In zijn toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie in Schuilkerk De Hoop blikte de burgemeester vooruit op 2016. Hij hoopt dat 2016 het jaar van de verbinding zal zijn en wees erop dat twee grote projecten vragen om daadkracht en duidelijke keuzes. "Diemen heeft een unieke kans om de verbinding bij de spoorwegovergang bij station Diemen-Centrum duurzaam veilig te maken door de aanleg van een tunnel onder het spoor om Diemen-Noord en het centrum echt aan elkaar te verbinden. Gaan we die kans benutten? Kansen voor een mooier Diemen liggen er ook bij de herinrichting van de Oost-West-as, de Hartveldseweg en de Muiderstraatweg."

Ook stond hij stil bij de opvang van vluchtelingen. "De gemeenteraad en het college van Diemen hebben meteen gezegd: wij willen een bijdrage leveren aan de opvang van vluchtelingen en ook een extra inspanning leveren in de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsstatus. Dat is echter niet makkelijk. Zo lopen we bij het aanbieden van eerste opvang van vluchtelingen aan tegen de criteria van het COA. Vanuit kostenoverwegingen wordt landelijk nog steeds ingezet op grootschalige opvanglocaties. Ik zou mij daarom willen aansluiten bij het pleidooi van mijn collega uit Amsterdam, Eberhard van der Laan, voor meer kleinschalige opvang passend bij de schaal van een gemeente. Het bestuursakkoord dat er nu ligt tussen de VNG en het kabinet is op dit punt nog echt te vaag. Ik roep het kabinet vanaf deze plek dan ook op snel mogelijkheden voor kleinschalige opvang te creëren. Mochten die mogelijkheden er komen dan zie ik ook kansen om in Diemen vluchtelingen op te vangen, zoals Diemen dat ook in het verleden heeft gedaan. Het liefst met een groot draagvlak onder de Diemenaren. Ik zal er in ieder geval pal voor staan en een noodzakelijke verbindende rol spelen."

Erik Boog reikt de Zilveren Speld uit aan Marinus van Dijk.