Nog nooit werkten zoveel vrijwilligers mee, groot en klein, als op de laatste projectdag op 7 november 2015.
Nog nooit werkten zoveel vrijwilligers mee, groot en klein, als op de laatste projectdag op 7 november 2015. Foto: Jan Ronday

'Wij willen vooral inspireren'

DIEMEN - "Wij hebben veel waardering voor het werk van Serve the City Diemen. Alle projecten worden voorbereid, aangestuurd en uitgevoerd door vrijwilligers, dat is voor ons een belangrijk punt", aldus de Diemenaar van het Jaar-jury over de mensen achter Serve the City Diemen. Nietsvermoedend begonnen voorzitter Tinka Veninga en penningmeester Esther Manden aan een interview voor deze laatste krant van het jaar. Daar verraste het DiemerNieuws ze met de award en het lovende juryrapport die horen bij de uitverkiezing tot Diemenaar van het Jaar.

"Dit is een prijs voor alle vrijwilligers die in de loop der jaren aan onze projecten hebben meegedaan", is de eerste reactie van Tinka als ze de award heeft uitgepakt. "Burgerparticipatie heeft gewonnen in Diemen. Het is toch wel heel bijzonder dat er iedere keer weer nieuwe mensen enthousiast worden om mee te doen met onze projecten." Esther: "Deze prijs is ook een bemoediging om door te gaan."

Dat Serve the City Diemen een organisatie is die volledig rust op vrijwilligers wordt enorm gewaardeerd door de jury van de Diemenaar van het Jaar. "Er is veel samenwerking met andere organisaties in Diemen, zoals de Voedselbank. Van de projecten van Serve the City Diemen hebben veel mensen in Diemen profijt, van kinderen tot ouderen, uit alle geledingen. Doordat kinderen ook als vrijwilliger mee kunnen werken tijdens de projectdagen, en via de lessen die dit jaar zijn gegeven op school, heeft het werk van Serve the City Diemen ook een educatief karakter", staat verder in het juryrapport.

"Het gaat ons er vooral om mensen te inspireren om naar elkaar om te zien. Aan het begin van een projectdag laten we altijd een filmpje zien waarin een kleine daad grote positieve gevolgen heeft. Een bloemetje brengen aan de terugkerende bewoners van Beukenhorst is ook zo'n kleine daad. Een belangrijke organisatie als de Voedselbank is er voor de fysieke noden, maar er zijn meer noden. Hoe pak je die op, dat is de uitdaging bij het bedenken van projecten", vertelt Tinka. Esther: "Tijdens de projectdag in juni dit jaar hielp een mevrouw die zelf in een scootmobiel zat. Zij vertelde hoe blij ze was om eens even niet alleen in haar eigen wereld te zitten met alle pijn en moeite maar eens iets voor een ander te kunnen doen. Dat vond ik heel mooi." "Het maakt ook duidelijk dat iedereen iets voor een ander kan doen. Iedereen heeft een kracht, je moet hem soms alleen even ontdekken", vult Tinka aan.

In veel projecten van StC Diemen kunnen ook kinderen meewerken als vrijwilliger. In november was er zelfs een project speciaal voor gezinnen: 'Verschillen Verrijken'. Gezinnen uit Diemen maakten daar kennis met vluchtelingengezinnen. Vrijwilligerswerk door kinderen, dat zie je niet vaak. "Ik denk inderdaad dat dat vrij uniek is", zegt Esther. "Maar wij vinden dat heel belangrijk, het is zelfs iets dat we willen uitbreiden." Tinka: "We gaan in 2016 weer les geven op basisschool De Ark. Op deze manier komt het begrip 'vrijwilliger zijn' in groep 1 tot en met 8 aan de orde. Dat zouden we best op meer scholen willen doen, maar dan moeten er mensen opstaan om dat mogelijk te maken. Met hoe meer mensen we zijn hoe meer dromen we kunnen waarmaken."

Vrijwilligers bij StC zijn vrijwilligers-voor-één-dag. Dat maakt de drempel lager om mee te doen, merken ze bij StC. Naast de grote projectdagen met meerdere projecten worden er ook steeds meer losse projecten georganiseerd. De laatste projectdag was de grootste in het bestaan van StC Diemen: 150 vrijwilligers, groot en klein. "Ik was onder de indruk van wat het geworden is", vertelt Tinka. "Er waren nieuwe vrijwilligers die elkaar wel kenden maar niet van elkaar wisten dat ze mee zouden doen en die ik zelf nog niet kende. Dat de groep zich zo uitbreidt, is voor mij heel waardevol. En als ik op school loop in mijn blauwe StC- shirt en een kind van 5 roept: 'Hé, Serve the City! Dat ze het zo jong al weten en blij worden van meedoen. Het zit in ons allemaal, alleen weten we in deze wereld niet meer hoe we het moeten doen."
Esther: "Het zingen met ouderen in De Diem en het pannenkoekfeest in Berkenstede met alles eromheen, dat waren voor mij bijzondere projecten. Het leek wel of StC Berkenstede had overgenomen, overal blauwe t-shirts, iedereen was enthousiast. Vijftien kinderen van de muziekschool speelden muziek en bleven helpen met het maken van kaarten voor andere vrijwilligers. Dat is zo leuk om te zien."

Voor 2016 staat het eerste project alweer op stapel, op 23 januari in De Diem. "4 juni en 5 november zijn de grote projectdagen. Verder zijn er veel plannen! Projecten rond Koningsdag, het Loswalfestival en het Diemer Festijn bijvoorbeeld. Er is altijd ruimte om nog wat losse projecten te doen. We horen het graag als er mensen zijn met ideeën."

StC Diemen krijgt geen structurele subsidie. "We krijgen incidentele bijdragen en we zijn altijd op zoek naar sponsoren. Er wordt ook veel in natura bijgedragen. Zoals mensen die hapjes maken en daar nooit een bon voor indienen. Diemense winkeliers zijn ook altijd bereid om materialen te geven of tegen inkoopprijs te leveren. Je kunt ook vriend van StC worden, dat kan al vanaf 5 euro per maand", vertelt Esther. Tinka: "Dat geld gaat allemaal naar de projecten. Er zijn alleen kosten voor de bank, de website en wat pr, verder niets! We hebben geen kantoor en geen personeel."

Geen kantoor, waar moet die award dan komen te staan? Daar moeten de dames over nadenken. "Hij moet maar rouleren door Diemen. Deze award is eigenlijk voor alle inwoners die vrijwilligerswerk doen."

Blij en vooral verrast met de verkiezing tot Diemenaar van het Jaar 2015.