De installatie van de raad in 2014, Wijnbergen en Van Vugt.
De installatie van de raad in 2014, Wijnbergen en Van Vugt. Foto: Trudy Kroese

Coalitie overlegt met oppositie

DIEMEN - Nico Portegijs, fractievoorzitter van de PvdA, voert deze week namens de coalitie gesprekken met vertegenwoordigers van de vijf fracties in de gemeenteraad die geen deel uitmaken van de coalitie: VVD, Leefbaar Diemen, Partij van de Ouderen, Diemen Linksaf en CDA.

Nadat Miek Wijnbergen en Leo Smits twee weken geleden de fractie van de SP hebben verlaten en sindsdien in de raad zijn doorgegaan als Diemen Linksaf is de coalitie de meerderheid kwijt. De vier coalitiepartijen hebben nu in totaal 10 van de 21 zetels: PvdA 4, D66 3, GroenLinks 2 en SP 1. De overige partijen hebben 11 zetels: VVD 3, Leefbaar Diemen 3, Partij van de Ouderen 2, Diemen Linksaf 2 en CDA 1. Diemen Linksaf heeft aangegeven het beleid van de coalitie te blijven steunen. Dit biedt de coalitie echter geen enkele zekerheid. Diemen Linksaf is niet gebonden aan een overeenkomst en kan op elk willekeurig moment de steun aan de coalitiepartijen intrekken. De coalitiepartijen zijn 21 december bijeen geweest om de gevolgen van het uittreden van de twee raadsleden uit de SP-fractie te bespreken. Zij hebben vastgesteld dat het coalitieakkoord nog steeds kan rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad. Zij gaan hierbij dus uit van de steun die de fractie van Diemen Linksaf heeft toegezegd. Daarom willen de vier fracties dat dit akkoord de basis blijft van het Diemense beleid.

Portegijs laat weten dat de gesprekken met de vijf fracties in de oppositie zijn bedoeld om vast te stellen of en op welke wijze deze partijen willen bijdragen aan de continuering van het beleid. De kans is groot dat de PvdA, D66 en GroenLinks verder zullen (moeten) gaan zonder de SP. Na het vertrek van Wijnbergen en Smits heeft de SP nog maar een zetel in de gemeenteraad (Wim van Vugt). De coalitiepartijen zullen wellicht een college willen vormen met een partij die voor een meerderheid zorgt. Samenwerking met Diemen Linksaf ligt gezien de recente ontwikkelingen niet voor de hand. De PvdO is een kandidaat, maar beschikt over twee zetels en kan daardoor voor een meerderheid van slechts een zetel zorgen. Leefbaar Diemen en de VVD beschikken over drie zetels en kunnen de coalitie aan een meerderheid van twee zetels helpen. Portegijs houdt ook de optie van een minderheidscollege dat wordt gedoogd door een of meerdere partijen nadrukkelijk open.

De VVD geeft aan graag in gesprek te gaan met Portegijs. "Wij hebben begrepen dat er geen voorkeur is voor een bepaalde variant en dat alle opties open zijn", aldus Brigitte Wielage, fractievoorzitter van de VVD. De VVD heeft eerder aangegeven bereid te zijn om bestuursverantwoordelijkheid te dragen.