Samantha Coenraad.
Samantha Coenraad. Foto: Family on a Mission

Diemenaren helpen vluchtelingen in Calais

DIEMEN – De organisatie Family on a Mission zet zich voornamelijk in voor vluchtelingen die in het tentenkamp in de omgeving van de Noord-Franse stad Calais onder zeer moeilijke omstandigheden moeten leven. Op zaterdag 19 december gaat een aantal vrijwilligers van de organisatie weer naar Calais om noodgoederen uit te delen.

Samantha Coenraad uit Diemen is een van de vrijwilligers die de drijvende kracht zijn achter de vrijwilligersorganisatie Family on a Mission. "Mijn nichtje Wendy en haar man zijn afgelopen zomer met deze organisatie gestart. Wendy had gehoord over de ernstige situatie in Calais, waarop ze besloot naar de 'Jungle' te gaan. Ze was onder de indruk van de omstandigheden waarin de vluchtelingen daar leven. Er is een apart opvangcentrum voor vrouwen en kinderen die extra bescherming nodig hebben. Voor de mannen is alleen plek in het tentenkamp, waardoor het voorkomt dat families gescheiden worden. Omdat het opvangcentrum inmiddels ook vol is, verblijven er nu ook vrouwen en kinderen in het tentenkamp."

Samantha geeft aan dat het leven in de Jungle bijzonder zwaar is: "Mensen krijgen het steeds kouder en de hygiëne laat zeer te wensen over."

Sinds september is de kern van Family on a Mission uitgebreid naar tien leden en hebben er al zes bezoeken aan Calais plaatsgevonden. Samantha: "Op zaterdag 19 december gaan we opnieuw naar de Jungle om spullen uit te delen. Daar zullen we mee doorgaan zolang het nodig is."

Naast het coördineren en sorteren van gedoneerde spullen bezoeken de kernleden van Family on a Mission verschillende plekken waar vluchtelingen verblijven, zoals opvangcentra in Amsterdam, de Jungle in Frankrijk en op Lesbos (Griekenland). Hier trachten zij in de behoefte (onder andere kleding, dekens en levensmiddelen) van de vluchtelingen te voorzien.

Family on a Mission hoopt ook op de steun van veel inwoners van Diemen en omgeving. "Wij hebben momenteel behoefte aan warme kleding zoals winterjassen en goede warme (met name voor heren) schoenen. Wij hopen dat mensen die thuis kleding en schoenen over hebben die aan ons willen doneren. Ook zijn wij op zoek naar nieuw ondergoed en nieuwe sokken, waarbij we hopen dat mensen die voor ons willen kopen. Dat hoeft niet duur te zijn. Op zeer korte termijn zal onze organisatie een officiële stichting zijn en dan mogen wij ook gelddonaties ontvangen."

Organisatie hoopt op steun van inwoners
van Diemen

"Inwoners van Diemen die kleding en/of schoenen willen doneren, kunnen via de website (www.familyonamission.org), via de Facebookpagina van Family on a Mission of via e-mail (info@familyonamission.org) contact met ons opnemen. We doen ons best om binnen twee dagen te reageren. Donaties kunnen eventueel ook opgehaald worden."

Family on a Mission krijgt al steun van basisschool De Ark in Diemen-Zuid. Samantha: "Twee van mijn kinderen zitten daar op school. Directeur Rob Dekker heeft ouders van de leerlingen een e-mail gestuurd en informatie gegeven over ons initiatief. Wij hopen dat ook de gemeente ons initiatief wil steunen door een steentje bij te dragen. Zo hopen we bijvoorbeeld op een opslag- en sorteerplek voor de aan ons gedoneerde spullen."

Samantha deelt kleding uit aan jongetje.
Samantha helpt een aantal vluchtelingen.
Vluchtelingen krijgen kleding.