Jacques Groen, bijna 36 jaar huisarts in Diemen.
Jacques Groen, bijna 36 jaar huisarts in Diemen. Foto's: Trudy Kroese

'Huisarts is een heel mooi beroep'

DIEMEN - Jacques Groen (64) stopt eind december met zijn werk als huisarts in Diemen. Hij is dan ruim 35 jaar huisarts in Diemen geweest. Hij draagt zijn praktijk in de HOED (Huisartsen Onder Een Dak) over aan David Fortuin, die al enkele jaren bij hem in de praktijk werkt.

Jacques Groen begon zijn loopbaan als huisarts bij dokter Botzen-Gramsma in Diemen. Nadat hij enkele jaren met haar had samengewerkt nam hij in 1983 haar praktijk in de Pater Pirestraat over. In 1991 verhuisde de praktijk van dokter Groen naar de Ouddiemerlaan. De praktijk was op de begane grond van de woning gevestigd. Het gezin Groen woonde boven de praktijk. Twee jaar geleden verhuisde de praktijk van dokter Groen naar de HOED (Huisartsen Onder Een Dak), het gebouw dat deel uitmaakt van De Brede HOED. In de HOED hebben ook de huisartsen Arnoud van Grieken, Avi Teszler en Ilse Bruinsel een praktijk.

Waarom stop je als huisarts?
"Ik ben in april 1980 als huisarts in Diemen begonnen en heb dit werk bijna 36 jaar gedaan. Ik vind dat de tijd is aangebroken om andere dingen te gaan doen. Ik sport graag: hardlopen, fietsen, schaatsen, tennissen bij ATVD en voetballen bij Geuzen/Middenmeer. Ik vind het ook leuk om viool te spelen en naar muziek te luisteren en ik ben in veel zaken geïnteresseerd, waaronder cultuur, geschiedenis en talen. Ik reis ook graag. Ik heb dus genoeg te doen en ik wil de komende tijd als freelancer ook medisch werk blijven doen. Ik ben tot 2019 als huisarts geregistreerd. Een huisarts moet zich elke vijf jaar opnieuw laten registeren."

Hoe heb je het werk als huisarts in Diemen ervaren?
"Huisarts is een heel mooi beroep dat wel veel tijd en energie kost. Ik heb het met veel liefde gedaan. Je bent vrijwel altijd met je beroep bezig. Als je een patiënt op het spreekuur ontvangt moet je goed luisteren, een diagnose stellen en nadenken over de behandeling. Ik leg ook huisbezoeken af en draai een keer per maand een weekenddienst en een avonddienst. Deze diensten worden georganiseerd door de Huisartsenpost Amsterdam in het AMC. Er zijn ook nachtdiensten, maar die heb ik de laatste jaren afgekocht. Als huisarts kom je in aanraking met mensen met allerlei achtergronden en uit veel culturen. Dat vraagt vaak om een bepaalde aanpak. Uiteraard komt het voor dat je je soms afvraagt of je het werk goed hebt gedaan. Om het vak van huisarts goed uit te oefenen moet je geestelijk en lichamelijk fit zijn."

De huisartsen zijn twee jaar geleden naar de HOED verhuisd.
"In Diemen-Centrum werkten de huisartsen voorheen altijd als solist. Denk aan de huisartsen James, Miltenburg, Van Grieken en ikzelf. Je ziet dat de huisarts die als solist werkt overal verdwijnt. Huisartsen werken tegenwoordig vaak parttime en dikwijls samen met collega' s in gezondheidscentra. Ik vond het leuk om deze ontwikkeling en ook de daadwerkelijke bouw van de HOED mee te maken en te organiseren."

Jullie zijn nu bijna twee jaar in de HOED gevestigd. Hoe bevalt het?
"Het is een prettig gebouw om in te werken. De HOED is ruim en goed geïsoleerd. De huisartsen hebben er een eigen praktijk. Wij vervangen elkaar, maar dat deden wij in het verleden ook al. De huisartsen, de praktijkondersteuners en de assistenten kunnen in de HOED op een goede manier samenwerken. Omdat wij in één gebouw werken is het makkelijker om te overleggen dan in het verleden. De huisartsen overleggen vooral over de bedrijfsvoering en ook wel over medische problemen. De sfeer onder de collega's is goed en de samenwerking zal in de toekomst alleen nog meer gestroomlijnd worden. Doordat de assistenten van de huisartsen in één gebouw zitten kan een aantal werkzaamheden beter georganiseerd worden, zoals bijvoorbeeld het afnemen van bloed."

Hoe reageren de patiënten op jouw vertrek als huisarts?
"Uit de reacties die ik van patiënten heb ontvangen heb ik begrepen dat veel van hen het niet leuk vinden dat ik ga stoppen. Maar ze snappen wel waarom ik dit besluit heb genomen."

Blijf je in Diemen wonen?
"Jazeker. Onze woning aan de Ouddiemerlaan is de afgelopen tijd grondig verbouwd. Het gedeelte op de begane grond waarin vroeger de praktijk was gevestigd is nu ook woonruimte geworden. Wij verblijven tegenwoordig vaak op de begane grond en dat is heerlijk na al die jaren wonen boven de praktijk."

Huisartsen Jacques Groen, Ilse Bruinsel, Avi Teszler en Arnoud van Grieken vlak voor de verhuizing naar de HOED.