De oefening in het centrum van Diemen.
De oefening in het centrum van Diemen. Foto: Trudy Kroese

Oefening in centrum van Diemen

DIEMEN - De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft donderdagmiddag een oefening gehouden bij winkelcentrum Diemerplein en omgeving. Er deden diverse hulpdiensten aan de oefening mee: de politie, brandweer en GGD. Ook personeel van de gemeente Diemen nam deel aan de oefening.

Buurtbewoners waren enkele dagen voor de oefening door de gemeente Diemen per brief op de hoogte gesteld. Dit om paniek te voorkomen. Tijdens de oefening bleek dat mensen die niet op de hoogte waren inderdaad dachten dat er iets ernstigs aan de hand was. Zij kwamen even kijken, maar konden al spoedig vaststellen dat het een oefening betrof.

Even na 13.30 uur rukten de hulpdiensten met veel auto's uit naar winkelcentrum Diemerplein. De brandweer was als eerste ter plaatse, gevolgd door de politie, de GGD en ambtenaren, onder wie van de gemeente Diemen. Volgens de oefening was er een (denkbeeldige) brand in de parkeergarage waarbij diverse gewonden waren gevallen en gevaar voor de omwonenden bestond. Er werd gesproken over mogelijke 'evacuatie' van de mensen die boven en achter het winkelcentrum wonen en de bewoners van de flat aan de Albert Loethoelistraat. De auto's van de hulpdiensten en het personeel stonden voor het grootste deel op de brug tussen de parkeergarage en de flat aan de Albert Loethoelistraat. Dit om de klanten van het winkelcentrum, waaronder de automobilisten die in of uit de parkeergarage wilden rijden, niet te hinderen.

Bij een brandweerauto die op de brug geparkeerd stond gaf de Leider Commandoplaats Incident (CoPi) leiding aan de operatie. Hij won bij collega's van de aanwezige hulpdiensten informatie in om zich een beeld te kunnen vormen van hetgeen er aan de hand was en wat er op dat moment moest gebeuren. Hij gaf de collega's vervolgens bevelen om tot actie over te gaan. De woordvoering ter plaatse werd gedaan door een woordvoerder van de brandweer. Om vragen zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden won hij niet alleen informatie in bij zijn directe collega's van de brandweer, maar ook bij politiemensen, personeel van de GGD en ambtenaren.

Een ambtenaar was intensief aan het bellen. "Ik geef informatie door die kan worden gebruikt door de collega's van de afdeling voorlichting en praat over de mogelijkheden om voor mensen voor wie dat nodig is een opvangplek te regelen. Wij hebben opvangplekken gereserveerd, bijvoorbeeld in de sporthallen."

De oefening van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland was er mede op gericht om te kijken of de draaiboeken nog wel up-to-date zijn en om de samenwerking tussen de verschillende partijen uit te testen.