Danish Dynamite

'De Denen' heet de nieuwe uitgave van Hard Gras (pas op: voetbaltijdschrift voor lezers). Het tijdschrift gaat over Deense voetballers die in de Nederlandse competitie uitkwamen. Uiteraard is er veel aandacht voor ex-Ajacieden. Ajax heeft sinds de jaren 60 altijd veel Denen onder contract gehad. De eerste was de inmiddels overleden Tom Søndergaard, die in het seizoen 1969-1970 het fraaie shirt van Ajax droeg. Niet veel supporters zullen zich hem nog herinneren.

Dat gaat zeker niet op voor spelers als Frank Arnesen, Søren Lerby, Jesper Olsen en Jan Mølby. Arnesen en Lerby kwamen eind 1975 naar Ajax, dat enkele jaren eerder nog de beste club van Europa was. De Deense tieners kregen elk een flat in Diemen (Tobias Asserlaan) en bleken zich als een vis in het water te voelen in het vrijgevochten Nederland. Zij hielden van een peuk ('niet in het spelershome roken als Rinus Michels kijkt') en een biertje (bij voorkeur Carlsberg) en gingen regelmatig de stad in. Na een gewenningsperiode ontwikkelden beide jeugdvrienden zich stormachtig en beleefden een prachtige loopbaan. Zij behoorden midden jaren 80 tot de ruggegraat van Danish Dynamite, het Deense elftal dat de harten van de voetballiefhebbers over de hele wereld veroverde, maar naast de hoofdprijzen greep (komt bekend voor!).

Jesper Olsen en Jan Mølby kwamen iets later naar Ajax en vielen eveneens in de smaak van de Ajaxsupporters. Ook Olsen en Mølby gingen aan de Tobias Asserlaan wonen en graag op stap in Amsterdam. Olsen kreeg de bijnaam De Vlo en wordt nog steeds herinnerd vanwege de weergaloze solo door de hulpeloze defensie van Feyenoord in De Kuip. Mølby kon als middenvelder en libero spelen. Beiden vervolgden hun loopbaan in Engeland. Olsen ging op de linkerflank van Manchester United spelen, Mølby heel lang op het middenveld van Liverpool. De laatste imponeerde in de Engelse havenstad niet alleen op het veld, maar ook aan de bar. Hij verbleef enige tijd achter de tralies na een knokpartij in een kroeg. Voetballers hadden nog niet de uitstraling van een bankbediende.