René Letteboer, een clubman in hart en nieren.
René Letteboer, een clubman in hart en nieren. Foto: Trudy Kroese

'We hebben een tekort aan ruimte'

DIEMEN - René Letteboer (51) is sinds vorige week maandag voorzitter van SV Diemen. Hij is al lang betrokken bij de voetbalclub en vervulde diverse functies bij SV Diemen. Hij was na het vertrek van voorzitter Hans ter Horst, in september, waarnemend voorzitter van de voetbalclub. Een nadere kennismaking met een clubman in hart en nieren.

Wat is jouw achtergrond?
"Ik ben in Doetinchem in de Achterhoek geboren. Toen ik zes jaar oud was zijn wij verhuisd naar Diemen. Als kind wen je snel aan een nieuwe omgeving. Wij woonden eerst op het Julianaplantsoen en later op de Prinses Beatrixlaan. Mijn basisschool was de Prinses Margrietschool. Ik werd meteen lid van DVAV, de voorloper van SV Diemen. Toen ik zes jaar was mocht ik alleen nog meetrainen, maar vanaf mijn zevende mocht ik ook wedstrijden spelen. Ik heb elf jaar in de jeugd gespeeld. Op mijn achttiende ben ik even met voetballen gestopt."

En daarna?
"Toen ik in de twintig was ben ik via mijn zwager bij Geuzen/Middenmeer terechtgekomen. Ik heb daar een aantal jaren gespeeld. Ik was in de jeugd en bij de senioren altijd aanvaller en stond op links of rechts. Ik was snel en had een goed schot. Ik heb regelmatig gescoord."

Hoe ben je bij SV Diemen terechtgekomen?
"Mijn zoon Jeroen ging in 2002 bij SV Diemen voetballen. Hij is nu 19 en speelt dit seizoen voor het eerst bij de senioren, in zondag 2. Ik was aanvankelijk een vader die langs de lijn stond, maar later ben ik altijd leider geweest van de teams waarin mijn zoon speelde. De huidige penningmeester Bram Kloosterman heeft mij overgehaald om nog actiever te worden. Ik heb meegeholpen met het organiseren en begeleiden van buitenlandse toernooien van de selectieteams van de jeugd. Wij zijn in onder meer Denemarken, België, Duitsland en Italië geweest. Later ben ik bestuursdiensten gaan draaien en op 1 oktober 2014 ben ik vicevoorzitter geworden. In september heeft Hans ter Horst zijn functie als voorzitter neergelegd omdat hij te veel hooi op zijn vork had genomen en met gezondheidsproblemen kampte. Ik ben toen waarnemend voorzitter geworden en tijdens de algemene ledenvergadering als voorzitter gekozen."

Hoe staat SV Diemen ervoor?
"Wij hebben 1050 leden van wie er heel veel in de jeugd spelen. De afdeling vrouwen- en meisjesvoetbal groeit enorm. Wij hebben drie kunstgrasvelden, maar toch een tekort aan ruimte om te trainen en te spelen. Op zondag is er nog wel ruimte maar op zaterdag zitten wij vol. Hierdoor moeten wij wel eens jeugdleden teleurstellen. Wij hebben dan helaas geen plaats voor hen. Wij hebben behoefte aan een vierde veld of aan een accommodatie waar wij kunnen trainen. Misschien kunnen we de sportclubs in de buurt benaderen om gebruik te maken van hun accommodaties om te trainen, als zij er zelf geen gebruik van maken. In het verleden deelden wij op Sportpark Spoorzicht ook in bepaalde perioden van het seizoen een veld met de honkbal- en softbalclub. Dit zijn nog slechts gedachtespinsels en zouden we eerst nog moeten bespreken met zowel de sportclubs als de gemeente. Dit zou voor ons ruimte bieden om te groeien en meer plaats bieden aan seniorenteams in het bijzonder."

Alle verenigingen kampen met een tekort aan vrijwilligers.
"Dat geldt ook voor SV Diemen. Veel van de mensen die in het weekeinde achter de bar en in de keuken van de kantine staan doen dat werk al jaren op vrijwillige basis. Wij streven ernaar om meer leden als vrijwilliger bij de vereniging te betrekken."

Wat zijn de ambities van SV Diemen?
"SV Diemen is een plezierige en gezellige club waar mensen zich thuis voelen. Dat moet zo blijven. Wij hebben zeker sportieve ambities. Ons eerste zondagteam speelt nu in de derde klasse. Als je naar het verleden kijkt zie je dat SV Diemen vaak in de derde of vierde klasse heeft gespeeld en twee jaar in de tweede klasse is uitgekomen. Wij moeten ernaar streven om een goede tweedeklasser te worden. Dat kan alleen als alles op de goede plek valt. Wij betalen spelers niet en gaan dit in de toekomst ook niet doen. Veel jeugdteams spelen op een hoog niveau. Dat is belangrijk. Maar het resultaat is wel dat jongens die de leeftijd van de senioren bereiken naar een club gaan die hoger speelt.
Nu wij in de derde klasse uitkomen zijn wij aantrekkelijker voor die jongens dan vorig seizoen toen wij in de vierde klasse speelden. Maar als tweedeklasser zou SV Diemen nog aantrekkelijker zijn. Wij zijn bezig met het opstellen van een jeugdplan. Dat moet er onder meer voor zorgen dat er voldoende spelers doorstromen naar de selectie."

SV Diemen heeft een grote jeugdafdeling.