Ronald van Gelder grijpt het funderingsonderzoek aan om zelf ook onder het wegdek te kijken voor de erfgoedstudie.
Ronald van Gelder grijpt het funderingsonderzoek aan om zelf ook onder het wegdek te kijken voor de erfgoedstudie. Foto: Trudy Kroese

Onderzoek onder het wegdek in Centrum West

DIEMEN - Gehuld in een witte overall verdween Ronald van Gelder vorige week via een put onder het wegdek in de wijk Centrum West. Ter voorbereiding op de grote onderhoudsbeurt die de wijk vanaf eind 2016 moet ondergaan, worden de funderingen van de onderheide straten onderzocht. Een uitgelezen moment om een begin te maken met zijn eigen geologisch en archeologisch onderzoek.

Het duurt nog zeker een jaar voordat het werk gaat beginnen, maar de bewoners van de wijk Centrum West praten al een jaar mee over de herinrichting van hun wijk. In november was er een derde bijeenkomst waarbij de gemeente het schetsontwerp presenteerde. Daarin zijn diverse ideeën van bewoners uit de wijk meegenomen. Vier locaties moeten nog nader worden ingevuld, samen met de bewoners." Dit voorjaar hebben zij in werkgroepen meegedacht over de herinrichting", vertelt Ruben den Ouden, projectleider van de gemeente. "Daaruit is een aantal nuttige zaken gekomen waar we mee aan de slag zijn gegaan. De hoge parkeerdruk, met name aan de Van Tienenweg, bijvoorbeeld. De blauwe zone blijft ongewijzigd, maar wel gaan we de parkeerplaats achter de kerk beter toegankelijk maken en zorgen we dat de verlichting er beter wordt." Een ondergrondse parkeerplaats onder een van de onderheide straten werd ook geopperd. "Een mooi, creatief idee, maar technisch niet mogelijk. De bewoners vormen een plezierige groep mensen die kritisch positief meedenken, ze hadden hier dan ook begrip voor. Het is een heel mooi wijkje, ook qua bouwstijlen die je er ziet. We willen een klassiekere uitstraling terug in het straatbeeld, bijvoorbeeld met lichtmasten vergelijkbaar met die aan de Diemerkade staan. Ook onderzoeken we of we, naast mooie tegels in het trottoir, gebakken klinkers kunnen gebruiken in de straten. Dat is ingewikkeld omdat die op de betonnen platen van de funderingen gelijmd zouden moeten worden."

Die funderingen onder de straten vormen een heel uniek kenmerk van de wijk. Bijzonder, maar ook een extra uitdaging bij de reconstructie. Na een eerste onderzoek naar de staat van de fundering werd een jaar geleden direct besloten dat er geen zwaar vrachtverkeer meer door de straten mocht rijden, wat ook gevolgen had voor de afvalinzameling in de wijk. De constructie zou gesloopt worden. Bij een eerste nader onderzoek door Attis, een onderzoeksbureau gespecialiseerd in funderingen en vestingwerken, deze zomer bleek de staat van de houten palen onder de Van Tienenweg veel beter dan verwacht. "Ook is er veel dikker betonstaal in de betonnen platen van de fundering gebruikt dan in de bouwtekeningen was aangegeven. Erg positief, maar toch hebben we het vrachtverkeer niet voor niets uit de wijk verbannen", aldus Den Ouden. "De constructie is naar de huidige normering niet sterk genoeg voor zware vrachtwagens. Vorige week donderdag zijn we begonnen met het onderzoek naar de fundering op andere plekken in de wijk en ook donderdag (vandaag) gaat het onderzoek verder. Dan moet blijken of we, geheel of gedeeltelijk, de constructie van de onderheide straten kunnen herstellen en behouden. Dat we zo de historische constructie, uniek voor Nederland, kunnen behouden is een bijkomend voordeel. "

Wijkbewoner Ronald van Gelder pleitte voor het behoud van de fundering onder de straten. Hij grijpt het onderzoek van de fundering aan voor een inventarisatie voor de erfgoedstudie die hij wil doen onder de gefundeerde straten. Op de laatste bewonersbijeenkomst heeft Van Gelder een presentatie gegeven over de geschiedenis van de wijk en het onderzoek dat hij wil gaan doen. Een mooi initiatief, vindt Den Ouden. "De samenwerking verloopt heel goed. Het werkt eraan mee dat de bewoners trots zijn op hun wijk en Diemenaren trots op hun dorp. Het is dus voor ons project alleen maar een verrijking en niet alleen het technisch ophogen en vervangen van het riool; dit heeft een positieve bijdrage voor de beleving van de bewoners van hun wijk."

Afgelopen donderdag heeft Van Gelder samen met zijn studiebegeleider al tot zes meter diepte in de bodem geboord onder een van de straten. "We kijken nu vooral naar de geologie, de archeologie komt later. Er zouden wel eens veel interessante zaken verborgen kunnen liggen in de, door de fundering erboven, onaangetaste grond. Nu kwamen we uit op een laag blauwe klei, dat betekent dat we ongeveer 5000 jaar terug zijn gegaan in de tijd. Vandaag hopen we tot 11 meter diep te komen, de eerste zandlaag, die is ontstaan ten tijde van de laatste ijstijd."

Meter voor meter worden de bodemlagen onderzocht.