Jacob Preijde: 'We willen hier een warme sfeer creëren, die je op kantoor of op school niet hebt'.
Jacob Preijde: 'We willen hier een warme sfeer creëren, die je op kantoor of op school niet hebt'. Foto: Trudy Kroese

Veel lokale producten op de kaart

DIEMEN - Je moet het even weten te vinden: Jacob's Kitchen. Sinds mei dit jaar is dit restaurant gevestigd aan Eekholt, aan de rand van de plek waar Holland Park zal verrijzen. Studenten van Hogeschool Inholland en medewerkers van de kantoren rond Jacob's Kitchen hebben de weg inmiddels al gevonden, maar eigenaren Mieke Puijk en Jacob Preijde hopen dat ook de rest van Diemen de zaak leert kennen.

Maandagmorgen 11.00 uur, in de keuken staat Jacob te koken. "Bouillons, soepen, sauzen, mayonaise, ijs en taarten, alles is zo veel mogelijk home made. Daarbij serveren wij mooi desembrood van een ambachtelijke bakkerij hier in Diemen", vertelt Jacob. De kaart wisselt regelmatig, omdat hij werkt met seizoensgebonden producten. Waar mogelijk uit de directe omgeving. "Wij serveren bijvoorbeeld ook lokale bieren, zoals dat van Erik Winkler uit Diemen. En over een week of twee ook bier van leerlingen van Inholland: braambier van bramen uit de omgeving", vult zijn partner Mieke aan.

Het stel had eerder restaurants in Amsterdam, maar de laatste jaren legden zij zich toe op catering. Op zoek naar een goede keuken kwamen zij in contact met André Snippe, de projectontwikkelaar van Campus Diemen Zuid en Holland Park. De keuken die hij aanbood aan Eekholt bleek niet alleen geschikt, maar ook ruimte te bieden voor een 'horeca-oase', zoals ze hun bedrijf zelf omschrijven. "Wij zijn echt restaurantmensen en willen hier, op deze toch nog wat desolate plek nu er veel gesloopt wordt voordat Holland Park er komt, een warme sfeer creëren, die je op kantoor of school niet hebt." Die sfeer zit hem in veel kleine details. "De tafels hebben we zelf gemaakt van oude dakdelen op steigermateriaal, net als de zinken bar met steigerhout." Het slagersblok, oude weegschalen en ander kookgerei, theaterlampen en oude bouwlampen geven de zaak een bijzondere uitstraling. Buiten is er voor de mooie dagen een fijn terras. "Wij zijn heel toegankelijk, vrij laag geprijsd, dus ook voor studenten. Hier werken of studeren kan ook, we hebben lekker snel wifi." Gasten kunnen zelf muziek kiezen in Jacob's Kitchen. "Ze kunnen hun eigen Spotifylijst draaien, maar we hebben ook een uitgebreide collectie cd's en elpees om uit te kiezen."

In het eerste half jaar in Diemen zijn Mieke en Jacob snel ingeburgerd. "We kennen al veel mensen en bedrijven in de buurt. We merken dat ook al steeds meer inwoners van Diemen ons weten te vinden. Wandelaars bijvoorbeeld, zo is er een hondenuitlaatclub die hier iedere vrijdag koffie drinkt", vertelt Mieke. Contacten met de nieuwe bewoners van Holland Park zijn er ook al. Het informatiecentrum zit naast Jacob's Kitchen en bezoekers komen vaak even iets eten of drinken. Hoewel Jacob en Mieke blij zijn met de huidige plek voor Jacob's Kitchen hebben zij wel een optie voor een locatie in Holland Park zelf.

Jacob's Kitchen is maandag tot en met zaterdag open voor een verlaat ontbijt, de lunch, koffie met zelfgebakken taart of een borrel met hapjes. Daarnaast verzorgt Jacob's Kitchen catering op locatie. "Op donderdag en vrijdag is het restaurant ook open voor het diner en op 10 december met een speciaal menu: dan organiseren we een winterbarbecue, met livemuziek. Voor een gezellig avondje lekker uit eten hoef je nu niet meer naar Amsterdam en parkeren is hier gratis."

Dan gaat Jacob weer snel zijn keuken in. "De cheesecake moet in de oven."

'Op 10 december organiseren we een winterbarbecue'