Afbeelding

Burgemeester Van Medenbach Wakker of gewoon Wakker?

Diemen heeft sinds 1951 een Van Medenbach Wakkerplein, een chique naam en een mondvol voor een plein dat eigenlijk een breed zijstraatje is tussen de Ouddiemerlaan en de Burgemeester Bickerstraat. Het ging bij de naamgeving van het plein blijkbaar te ver om het "Burgemeester Van Medenbach Wakkerplein" te noemen.
Notaris Jacobus Philippus van Medenbach Wakker was de eerste burgemeester van Diemen, in eerste instantie nog 'schout' geheten. Dat was in 1817. Hij heeft overigens nooit in Diemen gewoond. De notaris zou wel gek geweest zijn. Hij was immers ook burgemeester van de Watergraafsmeer en woonde daar op "Weyzigt". Het was wel de tijd van rangen en standen. Zijn veldwachter in Diemerbrug mocht in 1840 onder geen beding naar de Vinkenbrug verhuizen omdat het gemeentebestuur vond dat hij dicht in de buurt moest blijven van de dorpskern vanwege de drukte rond de Diemerbrug met twee kerken, een school, vier drukbezochte herbergen en waar het scheepvaartverkeer voor "onophoudelijk gevaar" zorgde.
In de Watergraafsmeer was men in 1899 overigens wat pragmatischer toen Van Medenbach Wakker daar een straatnaam kreeg. Het werd simpelweg de "Wakkerstraat".