Bezoekers doen inkopen op de markt.
Bezoekers doen inkopen op de markt. Foto: Trudy Kroese

'Dit is een leuke markt met een dorps karakter'

DIEMEN - De markt die al ruim 25 jaar elke woensdag op het Diemerplein wordt gehouden is niet meer weg te denken. Veel inwoners van Diemen en van plaatsen in de regio komen graag op de markt. Maar net als andere ondernemers hebben ook de marktkooplieden een moeilijke tijd achter de rug. Het DiemerNieuws keek een ochtend rond op de markt.

Het is woensdagochtend even voor 07.30 uur. Het heeft de afgelopen nacht gestormd. Daarom zijn niet alle marktkooplieden die doorgaans op woensdag op het Diemerplein staan deze dag aanwezig. Maar de meeste wel. Brian Kuiper (31) van Holland Kaas Centrum heeft er geen moment over getwijfeld om deze ochtend naar Diemen te komen. "Weer of geen weer, zolang het veilig is om te werken, gaan wij hier op de markt staan. In al die jaren is de markt maar een keer niet doorgegaan, dat was toen het gevolg van een storm."

De zaak is gevestigd in de Amsterdamse wijk Sloten. Zijn oom is ruim 25 jaar geleden met Holland Kaas Centrum op de markt in Diemen begonnen, Brian zelf staat alweer 12 jaar op de markt in het centrum van Diemen. De jonge ondernemer is deze ochtend al om 05.00 uur uit zijn bed gestapt, maar heeft gelukkig een goed humeur. Hij heeft er vandaag duidelijk zin in. "Ik vind dit een prettige markt om te staan. Wij leveren producten van een goede kwaliteit tegen scherpe prijzen. Er komen dan ook veel vaste klanten kopen bij mijn kaaskraam."

Even later meldt zich een inwoonster van Diemen bij de wagen van Brian. Brian weet al wat zij wil bestellen. Zij is inderdaad een vaste klant.

Brian zou graag zien dat het aanbod op de markt wordt uitgebreid en dat de klanten daardoor kunnen kiezen uit een gevarieerder assortiment. "Ik denk dat het goed zou zijn als hier ondernemers komen met bijvoorbeeld artikelen als dierenvoeding, ondermode en wenskaarten. Dat zou de markt nog aantrekkelijker maken."

Renske is aan het werk in de kar van De Gooise Poelier. De inwoonster van Spakenburg vertelt dat zij al een jaar of tien op de markt op het Diemerplein staat. Haar ouders stonden 25 jaar geleden al op de markt in Diemen. "Ik vind de sfeer op de markt goed. De marktkooplieden gaan prettig en collegiaal met elkaar om en het contact met de klanten is erg leuk. Wij leveren goede en betaalbare producten. Klanten kunnen zien dat wij onze artikelen hier zelf snijden. Ik vind het wel jammer dat in het centrum van Diemen betaald parkeren geldt, dat hoor ik van veel mensen."

We lopen langs bij de groente- en fruitkraam van Eva en André van Mourik. De inwoners van Diemen staan al 25 jaar op de markt in Diemen. "Dit is een leuke markt met een dorps karakter", is de conclusie van Eva. "De markt en het winkelcentrum versterken elkaar. De markt is ruim 25 jaar geleden gestart met het doel om meer klanten voor het winkelcentrum aan te trekken. Dat is gelukt. Veel klanten bezoeken op woensdag én de markt én zaken in het winkelcentrum."

Zij merkt wel dat veel klanten minder geld hebben om vrij te besteden dan een aantal jaar geleden. "De vaste lasten van de mensen zijn de laatste jaren enorm gestegen. Dat hoor ik hier vaak aan de kraam. Daardoor houden mensen minder geld over om inkopen te doen. Ik zou het trouwens een verbetering vinden als de horecabedrijven die hier met hun zaak aan het plein zijn gevestigd mooie schermen aan hun gevels hangen. Dat zou voor een mooier en gezelliger beeld zorgen."

Een wat oudere heer loopt over de markt. Hoewel het nog vroeg is heeft hij al de nodige boodschappen ingeslagen. De vriendelijke man wil best vertellen wat hij zojuist heeft gekocht: "Ik heb net sinaasappels en een grapefruit gekocht. Ik ga vaak op woensdag naar de markt en doe dan bij diverse marktkooplieden boodschappen. Behalve fruit ook kaas en eieren en soms een bosje bloemen. Ik vind dit een prettige markt. Maar ik kom ook bij de winkels in het winkelcentrum."

Rob staat met City Flowers al 25 jaar op de markt in Diemen. Hij verkoopt al die jaren bloemen. Net al zijn collega's maakt hij lange dagen: "Meestal sta ik om 04.00 uur op om naar de veiling te gaan. Als ik om 06.00 uur uit mijn bed stap heb ik echt het gevoel dat ik heb uitgeslapen. De sfeer op de markt is prettig, maar er is de laatste jaren wel sprake van een behoorlijk verloop onder de marktkooplieden. Verder is de gemiddelde leeftijd van de bezoekers relatief oud. De markt trekt niet veel jonge klanten. Dat vind ik jammer."

De gemeente heeft onlangs de keuze gemaakt voor een compacte markt. Dit houdt in dat de meeste marktkooplieden op het Diemerplein staan en dat er op de Ouddiemerlaan slechts een beperkt aantal plaatsen is voor marktkramen. Dit is mede het gevolg van het plaatsen van fietsnietjes op de Ouddiemerlaan die vooral bedoeld zijn voor klanten van het winkelcentrum en de markt.

De gemeente overlegt regelmatig met de marktcommissie. Een van de uitkomsten van dit overleg is dat de opstelling van de kramen die vlak langs het Diemerplein staan recent is gewijzigd. Er is nu ruimte gereserveerd tussen een aantal marktkramen. Hierdoor zijn de horecazaken beter zichtbaar en ook beter te bereiken dan voorheen. De gemeente onderkent het belang van de markt in Diemen. De markt is een van de trekpleisters van Diemen en zorgt ook voor bezoekers van buiten.

De kraam van De Gooise Poelier.
Brian Kuiper van Holland Kaas Centrum.