Lekker en gezond ontbijt voor leerlingen van De Venser.
Lekker en gezond ontbijt voor leerlingen van De Venser. Foto: Trudy Kroese

Ontbijten met de burgemeester

DIEMEN - 24 leerlingen van groep 7 van basisschool De Venser in Diemen-Zuid hebben vrijdagochtend samen met burgemeester Erik Boog ontbeten in de raadzaal van het gemeentehuis. De burgemeester, de wethouders Ruud Grondel en Jeroen Klaasse en enkele ambtenaren van de gemeente hielpen bij het smeren van de broodjes.

Dit speciale ontbijt maakte deel uit van activiteiten van de week van Het Nationaal Schoolontbijt. Tijdens de week van Het Nationaal Schoolontbijt hebben ruim 500.000 kinderen samen ontbeten op zo'n 2600 basisscholen in Nederland.

Tijdens de week van Het Nationaal Schoolontbijt zijn kinderen en hun ouders weer eens met hun neus op de feiten gedrukt: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Ontbijten geeft energie, levert voedingsstoffen, helpt de stoelgang, houdt jong en oud op een gezond gewicht en is natuurlijk lekker en gezellig.

Altijd ontbijten
Burgemeester Boog vroeg aan de kinderen of zij altijd ontbijten. Bijna alle vingers gingen de lucht in: "Ik eet elke ochtend een broodje met een plakje kaas", aldus een leerlinge van De Venser. De burgemeester vertelde dat hij altijd probeert te ontbijten, maar dat het wel eens voorkomt dat hij het ontbijt overslaat. "Ik probeer altijd gezond te ontbijten. Ik neem meestal een broodje met kaas en yoghurt. Ik ga er niet uitgebreid voor zitten, het ontbijt duurt hooguit tien minuten. Ik neem bij het ontbijt geen koffie. Mijn eerste kop koffie van de dag drink ik tijdens mijn eerste afspraak voor het werk."

Hij merkt dat er tegenwoordig veel aandacht is voor het ontbijt en gezond eten. "Kinderen weten dat suiker en zout niet gezond zijn. Ik heb begrepen dat er meer kinderen ontbijten dan een jaar of tien geleden. Nu ontbijt 90 procent van de kinderen, dat cijfer lag een aantal jaren geleden lager."

Minder suiker
De leerlingen van De Venser werden begeleid door hun leerkracht Marian Schuckmann en een stagiaire. Marian en haar collega's besteden tijdens de les regelmatig aandacht aan het belang van goede voeding. "Ik begin de dag in de klas altijd met 'de dag van vandaag'. De afgelopen anderhalve week hebben wij het daarin over gezonde voeding gehad. Wij hebben er bijvoorbeeld over gesproken dat te veel suiker slecht voor je is. De kinderen hebben geprobeerd om minder suiker te gebruiken. In plaats van drie koekjes namen zij er nu een. Een aantal kinderen heeft aangegeven dat zij het geprobeerd hebben, maar dat het niet is gelukt omdat het moeilijk is. Maar de kinderen zijn er wel mee bezig. Er zijn kinderen die in plaats van pakjes frisdrank nu een flesje water mee naar school nemen."

'Er ontbijten meer kinderen dan een
jaar of tien geleden'

Vragen
Na het smakelijke ontbijt mochten de kinderen vragen stellen aan burgemeester Boog. Hiervan werd gretig gebruikgemaakt. De kinderen stelden gevarieerde vragen over het werk van burgemeester Boog. De burgemeester had er zichtbaar plezier in en beantwoordde de vragen serieus en uitgebreid.
Een leerling vroeg of er tijdens lange vergaderingen in het gemeentehuis iets wordt gegeten. De burgemeester vertelde dat de raadsleden kleine versnaperingen krijgen en dat er tijdens de behandeling van de begroting wel eens een 'bitterballenmotie' is ingediend.

Maar helaas, de tijd dat er bij raadsvergaderingen een schaal met bitterballen rondging is lang geleden.