De stoomboot arriveert.
De stoomboot arriveert. Foto: Trudy Kroese

'Zie ginds komt de stoomboot...'

DIEMEN - Sinterklaas is zaterdagochtend met de stoomboot aangekomen bij de loswal. De goedheiligman uit Spanje werd welkom geheten door burgemeester Erik Boog. Sint Nicolaas was blij om de kinderen in Diemen weer te zien, de Zwarte Pieten deelden pepernoten en ander snoep uit. De intocht werd ook dit jaar georganiseerd door de Algemene Schakelvereniging Diemen (ASV).

De voortekenen waren niet al te gunstig: zaterdagochtend vroeg viel er regen in Diemen. Maar rond 09.00 uur was het droog, een uurtje voordat het sinterklaasfeest in Diemen zou losbarsten. Even voor 10.00 uur spoedden ouders met hun kinderen zich vanuit alle wijken van Diemen naar de loswal. Ook uit de richting van Amsterdam kwamen veel kinderen aanlopen.

De intocht van Sint Nicolaas vond dit jaar alleen op de loswal plaats. Er was geen optocht naar het Diemerplein. Frank vertelde het jammer te vinden. Hij stond samen met zijn zevenjarige zoon Bradley langs het water van de Weespertrekvaart. "Ik vond de optocht naar het Diemerplein altijd leuk. De afgelopen jaren hebben wij iedere keer meegelopen. De intocht van Sinterklaas is altijd een leuk moment."

Op het podium vlak bij de Venserbrug was een mooie stoel geplaatst. Het bleek om de stoel van Sint Nicolaas te gaan. De Zangpiet en de Danspiet stonden op het podium en brachten de sfeer er vast in. Wie de sfeer er zeker in bracht was zanger/entertainer Martin Williams. Met zijn luide en prachtige zangstem maakte hij de kinderen vast warm voor de komst van de goedheiligman uit Spanje. Keer op keer zette hij sinterklaasliedjes in die door de enthousiaste kinderen met veel plezier werden meegezongen. Het was koud tijdens de intocht, dus iedereen was blij toen Martin Williams aankondigde dat de stoomboot eraan kwam.

De klokken van de kerk Sint Petrus' Banden gingen luiden, een teken dat de stoomboot dichtbij was. Toen even later de Diemerbrug omhoog ging, konden alle aanwezigen aan beide kanten van de Weespertrekvaart de stoomboot zien. Net als in voorgaande jaren maakte de kapitein van de boot een flauwe bocht naar rechts en liet de boot vlak langs de rechteroever van de Weespertrekvaart varen. Iedereen die daar stond had een goed uitzicht op Sinterklaas en zijn trouwe Zwarte Pieten. De Pepernotenband zorgde voor vrolijke en opzwepende muziek.

Martin Williams en burgemeester Erik Boog wenkten de Sint vanaf de kade aan de andere kant van het water. Korte tijd later stak de stoomboot de Weespertrekvaart over en meerde af aan de kade aan de andere kant van het water. Sint Nicolaas stapte van de stoomboot af en gaf de burgemeester een hand. Ook een aantal kinderen die dichtbij stonden kreeg een hand van de goedheiligman.

Sint Nicolaas liep langzaam in de richting van het podium. Zwarte Pieten deelden pepernoten uit aan blije kinderen, sommige kinderen gaven een mooie tekening aan de Postpiet. Nadat Sint Nicolaas het podium had beklommen en plaats had genomen op de fraaie stoel werd hij officieel welkom geheten door de burgemeester en kinderburgemeester Mirthe. Diemen heeft sinds september voor het eerst een kinderburgemeester.

De kinderen genoten van de komst van Sinterklaas en hebben inmiddels hun schoen gezet. De kinderen in Diemen kunnen Sinterklaas op zaterdag 28 en zondag 29 november opnieuw zien. Dan brengt hij een bezoek aan winkelcentrum Diemerplein. Daarna begint het wachten op Pakjesavond op 5 december.

Sint begroet kinderen.
Zwarte Piet deelt strooigoed uit.
Op de schouders van vader.
Martin Williams warmt het publiek op.
Burgemeester Erik Boog en kinderburgemeester Mirthe.