Kluivert

Fotograaf Stanley Gontha heeft maandag het boek '25 jaar voetbalfotografie' gepubliceerd. Het is een schitterend boek met fraaie foto's die de fotograaf uit Diemen de afgelopen 25 jaar heeft genomen. In het najaar van 1993 maakte Stanley een mooie foto van Patrick Kluivert in De Meer.

Ik was door een voetbaltijdschrift benaderd om een jonge talentvolle voetballer te interviewen en kwam via via uit bij Patrick Kluivert, die toen als spits van de A1 furore maakte. Het was in die tijd nog niet moeilijk om een speler van Ajax te benaderen. Na een telefoontje met Co Adriaanse, toen hoofd opleidingen van Ajax, zat ik enkele dagen later op een namiddag in de persruimte van stadion De Meer.

De toen 17-jarige Patrick Kluivert had net getraind en kwam in trainingspak de persruimte binnenlopen. Er was verder niemand aanwezig. De jonge aanvaller stelde zich voor en ging iets te eten en een drankje voor ons halen. Even later vertelde hij over zijn jeugd en over zijn ambities om de top te bereiken. Hij was sympathiek en wars van kapsones. We spraken over het schitterende stadion De Meer en de toekomstige verhuizing naar de Amsterdam Arena. Kluivert wist op dat moment nog niet dat De Meer zou worden afgebroken. Stanley maakte even later foto's van het talent. In de zomer van 1994 slaagde Ajax er niet in om de Braziliaan Ronaldo te contracteren. De steraanvaller ging naar PSV. Ajax-trainer Louis van Gaal gaf Kluivert een kans en die pakte hij. In mei 1995 besliste de spits in Wenen de Champions Leaguefinale tussen Ajax en AC Milan. Ik ben Kluivert altijd met veel belangstelling blijven volgen. De aanvaller kan terugkijken op een mooie loopbaan, maar had veel meer kunnen bereiken. Dat weet hij zelf ook. Hij kwam ook een aantal keren in opspraak door ernstige situaties in de privésfeer.

Stanley Gontha sprak Kluivert jaren later aan over de foto's die hij in het najaar van 1993 maakte. Het bleek dat wij zijn eerste interview en eerste fotosessie hadden gedaan.