De oversteekplaats eerder dit jaar.
De oversteekplaats eerder dit jaar. Foto: Trudy Kroese

Extra snelheidsmetingen op oversteekplaats

DIEMEN - De gemeente gaat de snelheid van het verkeer op de oversteekplaats op de Muiderstraatweg in Plantage De Sniep eenmalig extra controleren. Dit is de uitkomst van een motie van de VVD en Leefbaar Diemen die donderdagavond met een ruime meerderheid in de gemeenteraad is aangenomen. De fractie van Partij voor de Ouderen stemde tegen, de fractie van het CDA was niet aanwezig.

De vraag of de oversteekplaats op de Muiderstraatweg in de wijk Plantage De Sniep veilig is houdt de gemoederen al geruime tijd bezig en was ook tijdens de behandeling van de begroting onderwerp van discussie. Bewoners van het zuidelijk deel van nieuwbouwwijk Plantage De Sniep vragen al enige tijd aandacht voor de situatie op en rond de oversteekplaats.

Met kinderen
De meeste bewoners steken de oversteekplaats meerdere keren per dag over, vaak samen met hun kinderen. Bijvoorbeeld om naar brede school De Kersenboom of sportpark De Diemen te gaan. Maar bewoners die te voet of per fiets naar het centrum van Diemen willen, moeten de oversteekplaats ook altijd oversteken. Veel bewoners vinden de oversteekplaats onoverzichtelijk en niet veilig en wijzen erop dat sommige automobilisten harder rijden dan de maximum toegestane snelheid van 50 kilometer per uur.

Stofdoeken
Wethouder van Verkeer Lex Scholten is van mening dat de oversteekplaats veilig is. Er zijn in het recente verleden maatregelen genomen om de situatie veiliger te maken. Voorbeelden daarvan zijn het vier keer per jaar plaatsen van snelheidsdisplays en het plaatsen van verkeersborden.

De bewoners hebben eerder gewezen op de onoverzichtelijke situatie op en rond de oversteekplaats. Dit werd en wordt onder meer veroorzaakt door de stofdoeken aan de randen van de plaatsen in de wijk waar gebouwd wordt en de plek van het transformatorhuisje. Wethouder Scholten wijst erop dat de stofdoeken inmiddels deels zijn verwijderd en dat het transformatorhuisje aan het einde van dit jaar overbodig wordt en zal worden afgebroken.

Waarschuwingsborden
Scholten heeft de bewoners aangegeven dat er deze maand, net zoals in heel Diemen, snelheidsmetingen en tellingen worden verricht. Hij heeft de bewoners duidelijk gemaakt dat in Diemen jaarlijks de snelheid van het verkeer wordt gemeten, dus ook op de Muiderstraatweg bij Plantage De Sniep.

Discussie over veiligheid van oversteekplaats duurt voort

De resultaten worden met eerdere tellingen vergeleken. Ook belooft de wethouder dat, nadat een aantal maatregelen is genomen zoals het plaatsen van extra verkeersborden, er opnieuw eenmalig zal worden gecontroleerd hoe hard er op de oversteekplaats wordt gereden. Het gaat onder meer om waarschuwingsborden op de Muiderstraatweg waarin de oversteekplaats op 100 meter afstand wordt aangekondigd met als onderbord 'matig uw snelheid'. De wethouder zal de gemeenteraad over de resultaten van de snelheidsmetingen informeren.

De fractie van de Partij van de Ouderen was de enige die de motie van de VVD en Leefbaar Diemen niet steunde. De partij vond de toezeggingen van wethouder Scholten voldoende.