Het publiek genoot van de prachtige muziek in de Sint Petrus' Bandenkerk.
Het publiek genoot van de prachtige muziek in de Sint Petrus' Bandenkerk. Foto: Trudy Kroese

Oekraïens koor bezoekt Diemen

DIEMEN - Een bijzonder concert afgelopen vrijdag in de Sint-Petrusschool en de Sint Petrus' Bandenkerk van het jongens- en jongemannenkoor Dzvinochok uit Oekraïne. Het koor was voor de 19e keer in Nederland maar voor het eerst in Diemen, en dat is zo goed bevallen dat ze vast nog wel eens terugkomen.

Vrijdagochtend werd het koor ontvangen op de Sint-Petrusschool. Alle leerlingen verwelkomden het koor met het Wilhelmus. "Toen het koor daarna vierstemmig het Oekraïense volkslied inzette, werden de leerlingen muisstil", vertelt leerkracht Marco van Bochove, die als vrijwilliger de reis van het koor naar Nederland mede organiseerde. "Zelfs de drukste en jongste leerlingen luisterden rustig."

Het koor zingt religieuze muziek uit de Byzantijnse kerk, Oekraïense volksmuziek en ook muziek 'uit het Westen', van klassiek tot hedendaags. Op de Sint-Petrusschool gaf het koor een kort concert voor de jongste leerlingen. Er was ook tijd voor ontspanning: de jongens speelden een potje voetbal op het schoolplein met de leerlingen van groep 7. Groep 8 bereidde ondertussen, samen met de overblijfkrachten en enkele ouders, de lunch voor de gasten uit Kiev. 's Middags was er een concert in de Sint Petrus' Bandenkerk, waar leerlingen uit groep 4 t/m 8 en hun ouders, opa's, oma's en andere belangstellenden genoten van de prachtige muziek. Vooral de religieuze Byzantijnse muziek maakte indruk op de kinderen, merkte Marco. "Het koor zingt de meeste liederen a capella. De jongste jongens mogen geen bladmuziek gebruiken en moeten alles uit het hoofd doen. De dirigent besluit bovendien pas op het laatste moment wat er die dag gezongen wordt, op basis van de akoestiek van de locatie en hoe de jongens bij stem zijn. Dit koor hoort bij de top van Oekraïne, misschien wel van Europa."

Dzvinochok, wat klokje betekent, is een beroemd koor uit Oekraïne. De koorschool staat in Kiev en heeft meer dan 200 leerlingen van 6 tot 35 jaar. Ieder jaar gaat een deel van het koor twee keer op tournee in Europa en één keer gaat de reis dan naar Duitsland en Nederland. "Er kunnen 50 mensen mee, zo veel passen er in de bus: 43 koorleden vanaf 10 jaar en begeleiders", aldus Marco. "Zij reizen dan 2000 kilometer en zitten zeker 1,5 dag in de bus, als ze tenminste geen motorpech hebben, zoals op de heenweg." De koorleden logeren zo veel mogelijk in gastgezinnen. Dit jaar ook in Diemen; 25 jongens en volwassenen logeerden hier vrijdagnacht. "Dat was heel gezellig", vertelt Sylviane Hunt die twee jongens van 18 en 21 jaar te logeren had. "Eén van de twee sprak goed Engels en we konden goed communiceren. Wat mij betreft is het zeker voor herhaling vatbaar."

Het bezoek aan Diemen is ook het koor erg goed bevallen. Na het concert in de kerk konden de jongste koorleden nog spelen op het schoolplein en was er ook tijd voor wat inkopen in het winkelcentrum. "Zonder de hulp van collega's, ouders, overblijfkrachten, gastgezinnen en mensen van de Sint Petrus' Bandenkerk was dit nooit gelukt", vertelt Marco. "Een aantal ouders heeft de hele dag op school gekookt om het koor ook een lekker diner te kunnen geven voordat ze 's avonds een concert gaven in Broek in Waterland." Na een weekend vol concerten in andere plaatsen in Nederland is het koor zondagavond weer in de bus gestapt naar Kiev. "Ze willen graag terugkomen, dus ik denk dat ze over een jaar of twee Diemen wel weer aandoen."