Het forensisch team onderzoekt de stille getuigen.
Het forensisch team onderzoekt de stille getuigen. Foto: Bastiaan Miché

Kogelregen in woonwijk schokt Diemen-Noord

DIEMEN - De poging tot liquidatie van de bekende Amsterdamse crimineel Peter R. vorige week donderdagmiddag aan het Fregat in Diemen-Noord heeft veel indruk gemaakt op getuigen en andere buurtbewoners.

De 44-jarige man werd op een parkeerterrein in zijn auto meerdere keren beschoten met een automatisch vuurwapen. Toen hij probeerde te vluchten, belandde hij met zijn auto in de sloot. Hij raakte gewond en is in een ziekenhuis opgenomen. De daders gingen ervandoor in een lichtkleurige, gestolen Volkswagen en reden in de richting van het Diemerbos. De politie zocht de omgeving af en getuigen werden gehoord. Ook de politiehelikopter werd ingezet.

Aanhoudingen
Donderdagavond zijn er op verschillende plaatsen in Amsterdam en Osdorp vier mannen in de leeftijd van 26, 27, 30 en 33 jaar aangehouden. Bij huiszoeking troffen rechercheurs vuurwapens, bivakmutsen en kogelwerende vesten aan. De vermoedelijk gebruikte vluchtauto is ook in Amsterdam aangetroffen. De vier mannen zijn vrijdagmiddag aan de rechter-commissaris voorgeleid om de rechtmatigheid van hun aanhouding te toetsen. Drie van hen zitten nog vast voor verhoor, de vierde is vrijdagmiddag in vrijheid gesteld, maar blijft verdachte.
Veel bewoners van de wijk in Diemen-Noord waren hevig geschrokken door het schietincident, dat midden op de dag plaatsvond. Een moment dat veel mensen in de flats en op straat aanwezig waren. "Het leek wel vuurwerk, ik dacht: ze beginnen dit jaar wel erg vroeg", aldus een dame die na de schietpartij op straat stond. Mensen praatten met elkaar over hetgeen zich kort daarvoor had afgespeeld. Een bewoonster vertelde dat zij al lange tijd in Diemen-Noord woont en diverse soortgelijke incidenten heeft meegemaakt.

Burgemeester
Burgemeester Erik Boog werd donderdag onmiddellijk door de politie op de hoogte gesteld van hetgeen zich in Diemen-Noord heeft afgespeeld. "De politie en de officier van justitie houden mij altijd goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Gezamenlijk kijken we dan welke stappen gezet moeten worden", aldus de burgemeester, die donderdagmiddag in de buurt was om met mensen over het incident te spreken.

Lees verder op pagina 2.