Amy Koopmanschap en wethouder Jeroen Klaasse.
Amy Koopmanschap en wethouder Jeroen Klaasse. Foto: Trudy Kroese

Gedenk te Sterven is gemeentelijk monument

DIEMEN - Begraafplaats Gedenk te Sterven in Diemen-Noord is sinds donderdagmiddag een gemeentelijk monument. De officiƫle handeling werd verricht door de voormalige burgemeester van Diemen Amy Koopmanschap. Zij onthulde een bordje op de gevel van het kerkje op de begraafplaats

Het college van B en W besloot afgelopen voorjaar om de begraafplaats in Diemen-Noord op de lijst van gemeentelijke monumenten te plaatsen. Dit was min of meer een afscheidscadeau van het college voor Amy Koopmanschap, die in mei afscheid nam als burgemeester van Diemen. Gedenk te Sterven is het tweede gemeentelijke monument in Diemen. Het andere is de voormalige smederij De Oude Smidse aan de Ouddiemerlaan. De gemeente telt daarnaast een aantal rijksmonumenten en provinciale monumenten.

Amy Koopmanschap heeft altijd een band gehad met Gedenk te Sterven. In 1974 kocht zij van een vriendin een schilderij van de begraafplaats. Dat was lang voordat zij burgemeester van Diemen werd. Zij bracht in die periode ook een bezoek aan Gedenk te Sterven. Toen zij burgemeester van Diemen werd hing zij het schilderij aan de muur van haar werkkamer in het gemeentehuis. Het schilderij kreeg later gezelschap van andere afbeeldingen van Gedenk te Sterven.

Na de handeling van Amy Koopmanschap vertelde Wiard Krook van de Historische Kring Diemen over de geschiedenis van de oude begraafplaats in Diemen-Noord.

Kunstwerken
Gedenk te Sterven spreekt tot de verbeelding. Toen Kunstzin Diemen een wedstrijd hield met het thema Diemen-Noord stond ongeveer een kwart van de kunstwerken die deelnemers hadden ingezonden in het teken van Gedenk te Sterven.