Afbeelding

De Weesperstraatkerk

Door een verschil van inzicht in de geloofsbelijdenis tussen de leden van de Watergraafsmeerse en Diemense Gereformeerde kerk, ontstond er in 1894 een splitsing. De Diemenezen gingen nu niet langer meer ter kerke in de Watergraafsmeer, maar richtten hun eigen kerkje in aan de Prins Hendrikkade bij de Diemerbrug.

In 1905 kreeg men de beschikking over een nieuw kerkgebouw aan de Weesperstraat in Diemen-Zuid. De kerk bood plaats aan 120 personen, veel meer dan het aantal gemeenteleden uit die tijd. De benodigde gelden voor de bouw werden met moeite bij elkaar gesprokkeld, onder andere via donaties van zusterkerken, collectes en een forse lening. Het orgel kwam uit Delft. Oorspronkelijk werd de kerk verlicht door petroleumlampen.

De kerkenraad moest elke zondag twee leden oproepen om een preek te lezen. Pas in 1908 werd er in Diemen een eigen predikant "beroept voor de bediening van het Woord". De kerkenraadsnotulen uit die dagen maakten echter melding van slap kerkbezoek: "Als er meer dan 15 kerkgangers waren, raakte de kerkenraad overstuur." De Weesperstraatkerk heeft meer dan 30 jaar dienstgedaan. Het gebouw werd in 1937 voor ƒ 4.000,- verkocht. (bron: 100 jaar Gereformeerde Kerk van Diemen 1894-1994).