De catwalk.
De catwalk. Foto: Trudy Kroese

Genieten van modeshows in winkelcentrum

DIEMEN - Elke eerste zondag van de maand is het koopzondag in winkelcentrum Diemerplein. Veel ondernemers openen op die dag de deuren, soms zijn er speciale attracties om klanten te trekken. Het DiemerNieuws bezocht afgelopen zondag de koopzondag.

De winkels in Diemen mogen elke zondag de deuren openen. De supermarkten van Jumbo in Diemen-Zuid en Diemen-Noord en Deen en Albert Heijn XL in winkelcentrum Diemerplein maken hier uiteraard gebruik van, en met veel succes. De twee zaken van Jumbo en Deen en Albert Heijn XL trekken elke zondag veel klanten, de supermarkten voorzien duidelijk in een behoefte.

Deen gaat elke zondag om 10.00 uur open, Albert Heijn om 12.00 uur. Veel andere winkels in winkelcentrum Diemerplein doen mee aan de maandelijkse koopzondag, maar niet allemaal. Een aantal verswinkels houdt tijdens de koopzondag de deuren dicht.

Reparaties
Het is het begin van de middag: Ton Kroonenberg en zijn zoon Jeroen van Kroonenberg2wielers hebben sinds zeven maanden een fietsenzaak aan de buitenkant van het winkelcentrum. "Wij zijn altijd open tijdens de maandelijkse koopzondag. Dat zijn wij contractueel ook verplicht. Je kunt dit winkelcentrum niet vergelijken met winkelgebieden in Amsterdam of met het winkelcentrum in Amstelveen. Wij krijgen tijdens de koopzondag meestal niet veel klanten binnen, maar het is zeker geen verloren middag. Wij bieden de klanten de mogelijkheid om bij ons langs te komen. Verder is er meestal genoeg voor ons te doen, zoals het verrichten van reparaties en het bijwerken van de administratie van de zaak. Wij hoeven ons dus niet te vervelen", aldus Ton Kroonenberg.

We lopen binnen bij modezaak Ja Leuk! man. Verkoper Dax van de Velden helpt de klanten. Hij heeft zaterdag tot in de middag gewerkt en is daarna met het team van ijshockeyclub Amstel Tijgers naar Den Bosch gereisd. De Amsterdammers wonnen in de hoofdstad van Noord-Brabant met 4-7 van Red Eagles. Dax scoorde twee keer. Het was voor Dax geen enkel probleem om zondagmiddag opnieuw in de winkel te staan. Ja Leuk! man draaide een goede koopzondag.

Lekker rustig
In de speelgoedwinkel ontmoeten wij een jong stel. Zij kijken rond en gaan zo meteen boodschappen doen bij Albert Heijn XL. "Ik ga liever naar de koopzondag in Diemen dan winkelen in Amsterdam. Wij zijn toch Diemenaren. Nee, ik vind het hier niet stil, maar lekker rustig", aldus de jongeman.
Rustig is het niet in de supermarkt van Deen. Veel klanten halen zondagmiddag boodschappen, de verse broodjes vinden gretig aftrek.

Anja, haar man en twee dochters lopen op de Ouddiemerlaan. Zij zijn duidelijk op weg naar het winkelcentrum. "Wij doen vaak op zondag boodschappen. Zaterdag doen we meestal iets leuks met de kinderen en zondag is een prettige dag om naar het winkelcentrum te gaan. Wij gaan meestal naar Albert Heijn of naar Deen, afhankelijk van wat wij nodig hebben. Deen heeft vaak aantrekkelijke aanbiedingen en je loopt die zaak makkelijk binnen", aldus Anja.

Terras
Bij coffeebar Bicker aan het Diemerplein zit de loop er goed in. Binnen drinken mensen een heerlijke kop koffie, terwijl anderen op het terras van de zon en een lekker drankje genieten. En dat op 1 november! Ben Kielman, samen met zijn vrouw Chez eigenaar van de koffiezaak, is tevreden over het aantal bezoekers dat vanmiddag de zaak bezoekt.

Discjockey
Modezaak D-Men Fashion is alweer een half jaar in het winkelcentrum gevestigd. Eigenaar Allon Worms laat dit niet ongemerkt voorbijgaan. Een groot deel van de middag staat er een discjockey in de zaak die de klanten verrast met swingende klanken.

Modeshows
Er wordt deze middag vier keer een modeshows gegeven. Veel klanten staan bij het podium in de lange passage van het winkelcentrum. De professionele modellen showen de herfst- en wintercollectie van de modewinkels in het winkelcentrum. Maar er is ook volop ruimte voor modeverwante artikelen zoals schoenen, sieraden en brillen.

Boeddha, D-Men Fashion, Sam's Bodyfashion, Zeeman, Ja, Leuk!, Ja, Leuk! man, Shoeby, Kellebelle, Robeu Sport, Basic-Line, My Time, Pearle Opticiens, van Haren, Nelson, PĆ¼ttmann Juweliers en Hair & Beautysalon Roxanna zijn de winkels die meedoen.

Veel belangstelling voor modeshows.