Dorottya Kiss: 'Ik hoop veel mensen uit de buurt op 11 november bij onze voorstelling in De Omval te zien.'
Dorottya Kiss: 'Ik hoop veel mensen uit de buurt op 11 november bij onze voorstelling in De Omval te zien.' Foto: Trudy Kroese

Fusiondans van de KISS Moves in De Omval

DIEMEN - In 2005 richtte de Diemense danseres en choreografe Dorottya Kiss de KISS Moves op, een bijzonder dansgezelschap dat verschillende dans- en muziekgenres combineert in fusion danstheater. Tien jaar, twaalf producties, tien premières en tien nationale tournees met in totaal meer dan 450 voorstellingen en deelname aan twee televisieprogramma's verder, is het tijd voor een jubileumvoorstelling met de beste stukken uit 10 jaar de KISS Moves: 'WHY are YOU?' Te zien in theaters in heel Nederland en op 11 november in Theater De Omval in Diemen.

De van oorsprong Hongaarse Dorottya (35) verhuisde op haar 17e naar Nederland. "Inmiddels woon ik dus al mijn halve leven in Nederland." Thuis in Diemen, op een van de schaarse momenten dat ze niet druk is met repeteren of de vele taken die het leiden van een dansgezelschap met zich meebrengen, vertelt ze over de KISS Moves. Dorottya studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Daarna werkte ze in veel shows en musicals in Nederland en Amerika. In 2005 richtte ze haar fusion dansgroep op. "Ik wilde het anders, ik wil niet in een hokje gestopt worden als danser en choreograaf en ik wilde anderen die net zo'n veelzijdige interesse hebben als ik de kans geven om daarmee te werken. Dus toen heb ik, als 25-jarige, de KISS Moves opgezet."

Fusion
Fusion danstheater, wat is dat eigenlijk? "Het fuseren van verschillende muziekstijlen en dansgenres. Hogere en lagere cultuurvormen, dus klassiek en contemporary, maar ook urban, wat als iets van lagere cultuur wordt gezien. Ik begreep nooit waarom klassiek meer elite is en urban veel minder en klassiek niet pittiger en commercieel. Ik wil niet alleen dansers maar ook bezoekers van verschillende leeftijden en culturele achtergronden bij elkaar brengen. Openheid en respect stimuleren. Dat gaat veel verder dan alleen het mengen van dans en muziek en dat zie je ook terug in de voorstellingen en in de dansers: tussen de 20 en 36 jaar, veel verschillende nationaliteiten en dansachtergronden, van academisch getraind tot ontzettend getalenteerd autodidact. Hier krijgt iedereen dezelfde kansen, er zijn geen solisten die alle solo's en duetten dansen zoals bij andere gezelschappen."

TV-optredens
Het in stand houden van een dansgezelschap als de KISS Moves is zeker niet makkelijk, heeft Dorottya de afgelopen 10 jaar ondervonden. "Het is nooit makkelijk geweest helaas. Tien jaar geleden, toen wij begonnen, bestond fusion nog niet. Dan neem je een risico. Daarnaast heeft de kunst- en cultuursector het sowieso moeilijk. Er zijn steeds minder subsidies en wij zitten altijd tussen artistiek/experimenteel en commercieel, dat is moeilijk te plaatsen voor geldverstrekkers. Dan zit je tussen wal en schip, je moet constant vechten voor je geld. Maar wij zijn vechters en geen zeikerds, het gaat in de eerste plaats om de dans." De groep deed in 2014 mee aan 'Everybody Dance Now' en 'Holland's got Talent' en beide jury's waren razend enthousiast. "Wij wilden op tv om aandacht te vragen voor deze problemen in het Nederlandse danstheater en om te laten zien dat wij toegankelijke en mooie dansvoorstellingen maken, voor jong en oud, ervaren én onervaren bezoeker."

Naast haar werk als danser, choreograaf en artistiek leider haalde Dorottya de afgelopen jaren ook nog een paar masters in de culturele economie en sociologie van kunst en cultuur. "Ik heb mijn tijd tot nu toe heel goed benut en alles eruit gehaald. Ik ben twee jaar geleden wel gestopt met dansen en deed alleen regie en choreografie. Maar nu de masters gehaald zijn sta ik tijdens de jubileumtour nog wel als danser op het toneel." Inmiddels woont Dorottya in Diemen. "Vijf minuten van het theater! Ik ben heel blij om hier te wonen. Twee andere dansers uit de groep wonen hier ook. De Omval is een mooi, speciaal theater. 8 november is onze verjaardag, dus daar zit het optreden heel dichtbij. Ik hoop de hele buurt en alle vrienden van de hondenuitlaatplek en van de supermarkt in De Omval te zien, het is echt een voorstelling voor mensen van 8 tot 108. 'WHY are YOU' is aan de ene kant heel erg dansant en speels, maar we tonen ook heel persoonlijke verhalen en we betrekken het publiek erbij. Nee hoor, meedansen hoeft niet! Als iemand die 11e november een jubileum of verjaardag viert, laat het ons weten, dan kunnen we een verrassing verzorgen."