Johan

Het bericht dat Johan Cruijff ernstig ziek is, is bij veel mensen hard aangekomen. Niet alleen bij fans van Ajax, maar ook bij supporters van andere clubs, neutrale voetballiefhebbers en bij anderen die de voormalige stervoetballer een warm hart toedragen. Cruijff is toch een beetje van iedereen.

Er is de afgelopen week veel aandacht in de media geweest voor de gezondheid van Johan Cruijff. Een aantal columnisten schreef prachtig over de betekenis van de voormalige Nummer 14. Feyenoord-icoon Willem van Hanegem vertelde in zijn column in het Algemeen Dagblad dat hij wel kon janken nadat hij het nieuws had vernomen dat Johan Cruijff longkanker heeft. Afgelopen weekeinde is er bij alle wedstrijden in het profvoetbal in Nederland in de 14e minuut geklapt (veel supporters applaudisseerden overigens pas in de 15e minuut). Het was een applaus dat niet alleen als een blijk van steun voor Johan Cruijff moet worden gezien, maar ook als een steuntje in de rug voor iedereen die door de ziekte kanker is getroffen. Helaas kennen wij allemaal mensen die aan deze ziekte lijden. De supporters in de stadions lieten zich, op een enkele idioot na, van hun beste kant zien.

Ook op de sociale media is veel aandacht voor Johan Cruijff. Veel mensen hebben filmpjes op Facebook geplaatst, vrijwel altijd een compilatie van fraaie voetbalbeelden uit de jaren zestig, zeventig en tachtig.

Johan Cruijff blijft voor de meeste mensen op de eerste plaats de briljante voetballer die als speler van Ajax en het Nederlands elftal een grote rol speelde bij de internationale doorbraak van het Nederlandse clubvoetbal en Oranje. Cruijff was een speler met een bijna revolutionaire speelstijl.

Ook als trainer van Ajax en Barcelona brak hij met conventies en verraste hij velen. Met de Cruijff Foundation en de Johan Cruyff University biedt hij velen mooie kansen. Maar de bobo Cruijff die zich met de organisatie van Ajax bemoeit, zal niemands favoriet zijn.