Samen koken en samen eten tijdens een eerdere Serve the City-dag. Deze keer nemen de gezinnen hapjes uit hun eigen cultuur mee.
Samen koken en samen eten tijdens een eerdere Serve the City-dag. Deze keer nemen de gezinnen hapjes uit hun eigen cultuur mee.

Gezinnen ontmoeten vluchtelingengezinnen

DIEMEN - Gezinnen, gevlucht uit andere landen die nog niet zo lang in Diemen zijn, in contact brengen met gezinnen die hier altijd of al langer wonen. Dat is het doel van het project Verschillen verrijken van Serve the City Diemen.

Sinds 2011 is Serve the City (StC) actief in Diemen. Ieder jaar organiseert StC, naast incidentele kleinere projecten, een aantal Serve the City-dagen waarop heel verschillende projecten worden georganiseerd, zodat er voor iedereen wel iets is waar hij of zij zich als vrijwilliger zich voor wil inzetten. Sommige projecten keren vaker terug omdat ze succesvol waren. Een van de nieuwe projecten op 7 november is Verschillen verrijken. Een bijzonder project waar een heel gezin zich als vrijwilliger kan inzetten om een gezin dat naar Nederland is uitgeweken te ontmoeten.

"In de aanloop naar 7 november hebben we Vluchtelingenwerk Diemen gevraagd hoe we kunnen helpen. Waar de vluchtelingengezinnen volgens Vluchtelingenwerk het meest behoefte aan hebben is het ontmoeten van gezinnen die in de Nederlandse samenleving geworteld zijn", vertelt Tinka Veninga, voorzitter van StC. "Kinderen kunnen dan samen spelen en de ouders kunnen elkaar ontmoeten." Een extra steuntje in de rug is de prijs die StC voor dit projectidee won in de actie Kleine daad, groot resultaat bij de opening van Huis van de Buurt 't Kruidvat. Dat geeft de organisatie wat meer financiƫle armslag en het Huis van de Buurt is ook de locatie waar de gezinnen elkaar op 7 november ontmoeten.

Wat restte was het vinden van gezinnen om het project te laten slagen. "We hebben ervoor gekozen om gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar uit te nodigen. Ongeveer 20 vluchtelingengezinnen die in Diemen wonen zijn uitgenodigd. Al naar gelang het aantal aanmeldingen zoeken wij evenveel gezinnen die in de Nederlandse samenleving geworteld zijn. Inmiddels hebben zich daarvoor al 10 gezinnen aangemeld. "We willen daarbij heel graag zo veel mogelijk een match maken tussen de gezinnen, vooral qua leeftijd van de kinderen."

Tradities
Tijdens de projectdag gaan de kinderen met elkaar spelen onder begeleiding van kinderopvang Small Steps. De ouders kunnen met elkaar praten over de verschillende gewoontes en tradities die de gezinnen hebben meegenomen uit hun eigen cultuur en hoe die misschien verschillen van de Nederlandse. Over etenstijden bijvoorbeeld, of bedtijd van de kinderen. "Dat zal soms nog best moeilijk zijn in verband met de taal, maar er zijn tolken en anders in het Engels of met handen en voeten", denkt Tinka. "Voor alle culturen is eten belangrijk. We beginnen dan ook met samen eten in 't Kruidvat, dat breekt het ijs vast een beetje. Alle gezinnen nemen zelf eten mee uit hun eigen cultuur. Dat is mogelijk door de prijs die we gewonnen hebben, zodat we de mensen een kleine vergoeding kunnen geven." Dit is een eenmalige ontmoeting tussen de gezinnen. "Als er een klik is zijn de gezinnen natuurlijk vrij om contact te blijven houden. Wij willen via onze projectdagen mensen inspireren om elkaar te helpen en naar elkaar om te zien."

Ook meedoen aan Verschillen verrijken of een ander project op 7 november? Er is nog plek. Alle informatie is te vinden op www.stcdiemen.nl.

Het project won de prijsvraag 'Kleine actie, grote daad'