Mevrouw Brugman meldt zich in het zwembad. Ze trekt hier al 35 jaar  elke vrijdagochtend haar baantjes.
Mevrouw Brugman meldt zich in het zwembad. Ze trekt hier al 35 jaar elke vrijdagochtend haar baantjes.

Zwemmen houdt dame (91) fit

DIEMEN - Mevrouw L. Brugman (91) behoort tot de meest trouwe klanten van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid. Sinds de opening van het sportcentrum in 1980 zwemt zij er elke vrijdagochtend baantjes. Zij heeft veel plezier in het zwemmen, dat haar opmerkelijk fit houdt.

Mevrouw Brugman: "Toen het zwembad in 1980 werd geopend woonde ik in Betondorp. Ik ben hier gaan zwemmen en dat beviel mij heel erg goed. Ik ben hier niet meer weggegaan. De mensen die hier werken zijn heel leuk en dat geldt ook voor de mensen die hier elke vrijdagochtend zwemmen." Zij woont inmiddels al jaren zelfstandig in een woning in Buitenveldert. Maar toch is zij het zwembad in Diemen trouw gebleven. Zij wordt elke vrijdagochtend thuis opgehaald door een servicetaxi die haar naar Diemen brengt en na afloop ophaalt en weer naar huis brengt. "Ik zwem elke week van 10.15 tot 11.30 uur. Af en toe praat ik met de andere mensen, maar ik wil wel veel baantjes zwemmen."

Veel mensen die op vrijdagochtend in het sportcentrum zwemmen doen dit al jaren en kennen elkaar inmiddels goed. "Na afloop drinken wij met z'n allen koffie in Het Wapen van Diemen. Dat is altijd erg gezellig", aldus mevrouw Brugman. Zij heeft altijd een actief leven geleid. "Ik ben huisvrouw geweest en heb twintig jaar lang mijn man verzorgd. Hij had een dwarslaesie. Verder heb ik vroeger lange tijd aan volksdansen gedaan."

Mevrouw Brugman en de andere ouderen die elke vrijdag in het sportcentrum zwemmen, maken duidelijk dat veel bewegen ook goed is voor mensen op leeftijd. Wellicht kan hun levensstijl anderen stimuleren om ook te gaan zwemmen. Mevrouw Brugman heeft twee dochters en is oma en zelfs overgrootmoeder. De familieleden waarderen haar actieve levensstijl. "Ze vinden het heel goed dat ik wekelijks zwem, maar ze zijn niet anders gewend."