Ilona Lindenkamp van The Home School.
Ilona Lindenkamp van The Home School. Foto: Trudy Kroese

Pomodoritechniek voor de snel afgeleide leerling

DIEMEN - The Home School in Diemen geeft individuele huiswerkbegeleiding en studiebegeleiding aan leerlingen in het basisonderwijs en middelbaar onderwijs en aan studenten van het mbo, hbo en de universiteit. The Home School is het bedrijf van Ilona Lindenkamp (50). Zij woont al bijna twintig jaar in Diemen. Ruim een jaar geleden is zij aan huis begonnen met The Home School.

Wat doe je met The Home School?
"Met The Home School help ik kinderen, jongeren en studenten om op een positieve manier om te gaan met obstakels tijdens hun school- of studieloopbaan. Omdat ieder mens uniek is, werk ik daarbij niet met een vaste methodiek. Ik kijk naar talenten, mogelijkheden en uitdagingen en stem daar mijn begeleiding op af. Ik werk op een creatieve, enthousiaste en resultaatgerichte manier zodat wij de doelen kunnen behalen die we willen behalen."

The Home School ontvangt leerlingen niet alleen tijdens het schooljaar, maar ook tijdens (delen van) de schoolvakanties. "Naast The Home School ben ik parttime werkzaam op een AOC (Agrarische Opleidingen Centra). Ik ben in het onderwijs beland via mijn coachingachtergrond. Ik ben gediplomeerd academisch counsellor coach met als specialisatie kinder-, jeugd- en schoolcoaching. Vervolgens heb ik mijn Associate Degree of Education behaald aan de Stoas Vilentum in Wageningen. Daarnaast heb ik binnen het AOC verschillende cursussen en trainingen gevolgd zoals verslavingspreventiementor voor jongeren, de docent als leercoach, passend onderwijs & passende docenten en verdieping in autismespectrumstoornissen en gedragsstoornissen. Voor het AOC heb ik lesmateriaal ontwikkeld voor deelnemers met een verstandelijke beperking. Daarnaast houd ik mij onder andere bezig met het begeleiden van studenten die, om wat voor reden dan ook, dreigen uit te vallen."

Huiswerkbegeleiding
Ilona Lindenkamp vertelt dat leerlingen om diverse redenen huiswerkbegeleiding nodig kunnen hebben. Er zijn kinderen die in de problemen komen als zij van de basisschool naar de middelbare school gaan. Zij komen dan in een nieuwe omgeving terecht waar veel meer van hen wordt gevraagd en ook veel meer huiswerk wordt gegeven dan het geval was op de basisschool.

"Ik leer die kinderen bijvoorbeeld hoe zij zich beter kunnen concentreren en hoe zij een planning kunnen maken die voor hen werkt. Er zijn tegenwoordig heel veel prikkels die voor afleiding zorgen. In het onderwijs wordt het papier steeds meer vervangen door digitaal lesmateriaal. Voor een leerling die zijn huiswerk op de computer of iPad maakt, is het daardoor heel makkelijk en aantrekkelijk om steeds even met het maken van huiswerk te stoppen en iets anders te gaan doen, bijvoorbeeld op Facebook kijken."

In dat soort gevallen kan bijvoorbeeld de pomodoritechniek uitkomst bieden, aldus Ilona. Zij legt uit dat de pomodoritechniek een methode voor tijdmanagement is die ontwikkeld is door een Italiaan die op zijn werk steeds werd afgeleid door collega's. Hij kwam daardoor nauwelijks nog aan zijn werk toe. "Die man heeft toen een rode kookwekker op zijn bureau gezet en zijn collega's verteld dat zij hem pas weer mochten storen op het moment dat die kookwekker afging. Omdat die kookwekker de vorm van een tomaat had, heet die techniek pomodori. Ik leer een leerling met behulp van deze techniek om zich voor een bepaalde tijd volledig op het huiswerk te concentreren en pas daarna even de tijd te nemen om iets anders te gaan doen. Dan kan even gebruik van Facebook maken als een beloning voor het concentreren op het huiswerk worden ervaren."

Planning is van groot belang bij het maken van huiswerk, benadrukt Ilona. Planning zorgt voor overzicht en creƫert rust. "Ik leer scholieren en studenten om hun agenda te beheren. In die agenda kunnen zij bijvoorbeeld met behulp van kleuren prioriteiten aangeven. Niet alleen middelbare scholieren hebben soms problemen met het plannen, ook studenten lopen daar tegenaan. Er zijn studenten die de datum waarop zij een tentamen moeten doen in hun agenda noteren, maar vergeten om een aantal dagdelen of avonden in die agenda in te plannen wanneer zij voor dat tentamen moeten gaan leren. Niet of slecht plannen kan tot problemen leiden." De Diemense geeft leerlingen en studenten ook studiebegeleiding. Dikwijls komt het er in de praktijk op neer dat zij hen 'leert leren'. "Leerlingen in het middelbaar onderwijs worden geconfronteerd met allerlei nieuwe soorten opdrachten. Zij moeten veel meer zelfstandig werken. Dat kan onoverzichtelijk zijn. Ik leer hun dan zaken als het maken van samenvattingen en uittreksels. Het is belangrijk dat zij hoofd- en bijzaken leren onderscheiden. Ik maak hierbij bijvoorbeeld gebruik van de flashcardmethode. Een leerling schrijft een belangrijk woord uit de tekst op een kaartje en zet op de achterkant van die kaart de betekenis van dat woord. Die methode kan helpen bij het leren begrijpen van een tekst."

"Leerlingen moeten vaak voor het eerst een werkstuk maken en daar hebben sommige leerlingen moeite mee. Studenten van het mbo en hbo gaan stage lopen en moeten na afloop van die stage een stageverslag maken. Dat hebben zij nog nooit gedaan. Ik leer hen vaardigheden die van pas kunnen komen."

Examentrainingen
The Home School geeft ook examentrainingen. "Gedurende een examentraining van twee uur leert een leerling hoe je vragen kunt beantwoorden met betrekking tot een specifiek vak zoals wiskunde A of maatschappijwetenschappen. Hierbij wordt aangeleerd wat voor soort vragen welk type antwoord vereisen en hoe dat antwoord geformuleerd moet worden. Veel leerlingen weten namelijk niet dat een bepaald woord in de examenvraag aangeeft wat voor soort antwoord verwacht wordt. 'Beschrijf', 'leg uit' of 'noem' zijn hier voorbeelden van. Ook kun je bij wiskunde A een format ontdekken in de antwoorden die bij elke vraag toepasbaar is. Door het format toe te passen verlies je minder punten als je het correcte antwoord niet weet of de vraag niet goed begrijpt. In deze examentraining wordt specifiek ingegaan op hoe je de kennis die je hebt (de vakinhoud) kan formuleren/opschrijven zodat je antwoord inhoudelijk klopt en tegelijkertijd zo veel mogelijk punten oplevert. Vragen uit een lesboek zijn echt iets anders dan examenvragen, leerlingen onderschatten dit vaak."

De studieruimte van The Homeschool.