'Ik krijg nu wel meer tijd om het theater te bezoeken en lekker uit eten te gaan.'
'Ik krijg nu wel meer tijd om het theater te bezoeken en lekker uit eten te gaan.' Foto: Trudy Kroese

'Ik heb het naar mijn zin gehad'

DIEMEN - Marinus van Dijk werkt zaterdag 31 oktober voor de laatste keer in zijn zaak Etos in winkelcentrum Diemerplein. Van Dijk heeft de zaak verkocht aan Jan-Willem Nagel, die al een filiaal van Etos heeft in Amsterdam. Van Dijk gaat, nadat hij ruim veertig jaar in het winkelcentrum heeft gewerkt, met pensioen.

Marinus van Dijk heeft vanaf 1969 in het winkelcentrum gewerkt. Aanvankelijk in de zaak van zijn tante, later in de zaak die zijn naam droeg (nu Douglas). De zaak van Marinus van Dijk werd een begrip in Diemen. Veel later werd hij ook franchisehouder van Etos in winkelcentrum Diemerplein. Nadat hij parfumerie Marinus van Dijk had verkocht aan Douglas concentreerde hij zich volledig op Etos.

"Ik ben in september 65 jaar geworden en ik vind het nu een mooi moment om met pensioen te gaan. Ik heb de zaak verkocht aan een goede en ervaren ondernemer. De mensen die nu voor mij bij Etos werken, blijven dat doen. Ik heb er alle vertrouwen in dat Etos een goede toekomst tegemoetgaat. Ik heb de laatste tijd aan een aantal mensen verteld dat ik met pensioen ga. Soms krijg ik dan de reactie dat ik nu eindelijk leuke dingen kan gaan doen. Zo zie ik het helemaal niet. Ik heb het in mijn werk altijd naar mijn zin gehad en heb naast mijn werk ook altijd leuke dingen gedaan. Ik krijg nu wel meer tijd om het theater te bezoeken en lekker uit eten te gaan."

Marinus van Dijk is jarenlang het boegbeeld van het winkelcentrum geweest. De flamboyante ondernemer was lange tijd actief in het bestuur van winkeliersvereniging Diemerplein en fungeerde ook buiten het winkelcentrum als visitekaartje. Twee voorbeelden: hij presenteerde zes jaar geleden het verkiezingsdebat van het DiemerNieuws in De Hoop en in mei was hij presentator tijdens het afscheid van burgemeester Koopmanschap in Theater De Omval.

Aanspreekpunt
Marinus van Dijk is in zijn zaken altijd het aanspreekpunt voor de klanten geweest. Hij onderscheidde zich door zijn ervaring en kennis van producten, humor en prettige omgang met klanten. Hij heeft altijd intensief en prettig samengewerkt met zijn collega's, van wie er een aantal al lange tijd voor hem werkt.

Hij nam eerder dit jaar al afscheid als bestuurslid van de winkeliersvereniging, zaterdag is dus zijn laatste werkdag. Hij vertrekt op een moment dat het goed gaat met het winkelcentrum. Na de renovatie en de nieuwbouw die tot overlast en het nodige chagrijn leidden, hebben zich steeds meer ondernemers in het winkelcentrum gevestigd. "Het is goed dat de Action in november opengaat. Ik hoop dat er nog een aantal andere ondernemers bij komt. Dan denk ik aan een grand café aan de buitenkant en misschien een Marqt."

'Boodschappen doen, De Omval bezoeken: ik blijf Diemen trouw'

Marinus van Dijk heeft met veel plezier in het winkelcentrum gewerkt. "Ik woon al jaren in Amsterdam, maar heb een aantal jaren geleden nog enige tijd in Diemen gewoond. De historische kern van Diemen is helaas verdwenen, maar de gemeente heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Dat geldt ook voor het winkelcentrum." Hij neemt zeker niet definitief afscheid van het winkelcentrum. "Ik blijf Diemen trouw, ik zal hier regelmatig langskomen om boodschappen te doen en om een bezoek aan Theater De Omval te brengen.