Afbeelding
Foto:

De Weesperstraat en Diemense geldzorgen

Amsterdam heeft zijn Weesperstraat: ooit een smalle, gezellige winkelstraat in het hart van de oude joodse buurt. Amsterdam heeft zelfs een Weesperzijde, een bewijs dat in vroeger dagen Weesp een plaats was die er toe deed. Diemen, op de route naar Weesp, heeft natuurlijk ook een Weesperstraat. In 1638 reeds aangelegd en aanvankelijk een zandpad. Pas dik 300 jaar later, in 1969, bleek dat er nooit een officieel besluit is geweest voor de naamgeving van de Weesperstraat en deed de raad dit alsnog.

Maar in de raadsvergadering van 12 maart 1936 was er een ander probleem. Over de Weesperstraat - de autoweg die naar Weesp leidt - waren meermalen klachten over de slechte bestrating ingekomen. De gemeente besloot toen het onderhoud van de bestrating van de Prins Hendrikkade en de Weesperstraat van de provincie over te nemen op het ogenblik dat de primaire verkeersweg Gooi-Schiphol gereed zou zijn. De provincie verklaarde zich bereid bedoelde bestrating voor de overdracht geheel in orde te brengen.

In dezelfde vergadering werd gemeld dat de geldzorgen van de gemeente Diemen even verlicht werden door een lening van de Nederlandschen Typografen Bond, groot 20.000 gulden, te verlengen.