Heemstede

Een neef van mij die gisteren zeven jaar is geworden, heeft zaterdag zijn debuut gemaakt als speler van RCH in Heemstede. Tussen Racing Club Heemstede en Ajax bestaat een band, omdat Johan Neeskens bij die club begon voordat hij in 1970 werd verkocht aan Ajax. Die transfer betekende de start van een schitterende periode bij Ajax en het Nederlands elftal.

Ik ben wel eens in de kantine van RCH geweest en het viel mij op dat Johan Neeskens nog steeds wordt gewaardeerd door de leden van die club. Er hingen toen veel foto's van de speler, die aan het begin van zijn loopbaan Johan II werd genoemd. Het is niet nodig om uit te leggen wie Johan I was. Sommige mensen zullen denken dat Heemstede een enigszins elitaire gemeente is, waar mannen in rode broeken en vrouwen in plooirok bij de hockeyclub of op de golfbaan de aandelenkoersen doornemen. Maar er zijn in Heemstede ook mensen die gewoon moeten werken. Neeskens kwam uit het minder welgestelde deel van Heemstede, zo heeft hij in interviews verteld. Hij zal de mensen die aanvankelijk op hem neerkeken later hebben uitgelachen. Als agressieve en steenharde middenvelder knapte hij veel vuil werk op voor Johan Cruijff en Piet Keizer. Hij had veel diepgang in zijn spel en dook vaak in gaten om te scoren. Neeskens won met Ajax drie keer in successie de Europa Cup I en bereikte met het Nederlands elftal twee keer de WK-finale. Beide finales werden verloren. Neeskens speelde jaren voor Barcelona, waar hij een held werd.

Het RCH van tegenwoordig is niet meer het RCH van Neeskens. De club werd in 1971 weggesaneerd uit het betaalde voetbal. Op de plek waar ooit het stadion stond, waar de profclub veel wedstrijden speelde, ligt nu het complex van amateurclub RCH. Op hetzelfde complex speelt overigens de plaatselijke hockeyclub. De kans is klein, maar ik zou het mooi vinden als mijn neef ooit de overstap naar Ajax maakt. Er is echter een groot verschil tussen Neeskens en hem. Neeskens was rechtsbenig, de kleine Borghardt toucheert de bal met zijn linkervoet.