Het bevalt Örs Köszeghy heel goed in Diemen.
Het bevalt Örs Köszeghy heel goed in Diemen. Foto: Trudy Kroese

Diemense cellist speelt zondag in De Hoop

DIEMEN - Hij tourt door heel Nederland en het buitenland. Vorige week speelde hij nog in Bilbao met Amsterdam Sinfonietta, maar aanstaande zondag speelt cellist Örs Köszeghy in zijn eigen woonplaats Diemen. Samen met pianist Daniël Kramer geeft hij een recital in de concertserie 'Kamermuziek in de Hoop'.

Örs werd in 1980 geboren in Boedapest in Hongarije. Muziek maken zat er al vroeg in. Waarom de cello? "Ik herinner me dat we een keer een concert hebben gezien van een symfonieorkest. Ik besloot dat ik op een instrument wilde spelen dat je zittend kon bespelen. Ik bedacht niet dat iedereen in een orkest zit, haha. Misschien viel ik voor de grote bewegingen en ook voor de klank. Volgens mijn vader dacht de muziekleraar dat ik ideale handen heb om cello te bespelen."

Örs studeerde in Hongarije aan de Franz Liszt Academy of Music. Daarna kwam hij naar Amsterdam om aan het conservatorium verder te studeren. "Ik was wel afgestudeerd, maar nog niet uitgeleerd. Ik speelde in een strijkkwartet met onder andere een Nederlandse violist. We kregen in Amsterdam een keer les van Dmitri Ferschtman. Ik vond dat zo inspirerend dat ik meer van hem wilde leren. In Hongarije had ik een ijzersterke techniek geleerd, in Nederland was wat meer ruimte voor zelfexpressie."

In 2006 studeerde Örs af in Amsterdam, maar terug naar Hongarije ging hij niet. Hij had inmiddels zijn, Nederlandse, vrouw leren kennen en besloot om hier te blijven wonen en werken. "Ik leerde haar niet via de muziek kennen, maar wel via de kunst. Ze is binnenhuisarchitecte. Ik heb heel veel van haar geleerd, vooral om muziek te spelen met een eigen interpretatie. We hebben samen gewerkt aan uitvoeringen van solostukken voor cello op bijzondere locaties die zij uitkoos. Het stuk van Escher bijvoorbeeld dat we zondag ook in Diemen spelen, voerden we uit in de Pastoe Fabriek in Utrecht."

Rust
Het bevalt hem goed in Diemen. "Amsterdam is een onbetaalbare keuze, maar Diemen is ook heel erg prettig. Ik vind het geweldig dat ik hiernaartoe terug kan fietsen na een optreden of repetitie in Amsterdam en echt tot rust kan komen. Even joggen in het Diemerbos vind ik ook heel prettig."

Inmiddels speelt Örs in verschillende muziekgezelschappen. Naast New Sinfonnieta onder andere in het Maneon Trio en Trio Dumas, met klarinettiste Céleste Zewald en pianist Daniël Kramer. Met Daniël treedt hij zondag op in De Hoop. "Vanaf het allereerste jaar dat ik hier ben, speel ik met hem samen. We hadden meteen een sterke connectie in kamermuziek. Het is bijzonder om eens in mijn eigen woonplaats te spelen, ik vind het een eer. Ik heb tot nu toe pas één keer tijd gehad om te luisteren naar een concert in De Hoop, want vaak speel ik zelf concerten op dat moment. De akoestiek is er heel bijzonder. Wij presenteren drie van de mooiste cellosonates die ooit geschreven zijn in mijn ogen, van Beethoven, Brahms en Escher. Ieder stuk spreekt iedereen van ons aan op een andere manier."
De Hoop
Het concert van Örs Köszeghy en Daniël Kramer is zondag 25 oktober in Schuilkerk De Hoop en begint om 15.00 uur.
Kaarten zijn te koop aan de zaal, maar wie zeker wil zijn van een plek kan ook reserveren via 06-81498375 of reservering@schuilkerkdehoop.nl.

'Ik kwam naar Amsterdam omdat ik nog niet uitgeleerd was'