Richard Dreijer traint in Diemen en omgeving.
Richard Dreijer traint in Diemen en omgeving. Foto: Trudy Kroese

Richard Dreijer is duursporter pur sang

DIEMEN - Richard Dreijer (37) uit Diemen is een duursporter pur sang. Het lopen van een marathon is voor hem al lang geen uitdaging meer. Liever loopt hij afstanden van 50 kilometer of langer, veel langer zelfs. Afgelopen weekeinde deed hij mee aan een wedstrijd over 100 mijl (iets meer dan 160 kilometer) in het Engelse Goring. Een kennismaking met een gepassioneerde ultraloper.

Waar kom je vandaan?
"Ik ben geboren en opgegroeid in Wedderveer, een plaatsje in de provincie Groningen. In mijn jeugd voetbalde ik daar bij ASVB. Ik deed toen af en toe aan hardlopen om mijn conditie op pijl te houden. En op school deden wij wel eens een Coopertest. Op mijn 16e, 17e jaar ben ik gestopt met voetballen en daarna heb ik een tijd niet of nauwelijks aan sport gedaan."

In 1997 vertrok hij uit Groningen om een hbo-opleiding bedrijfskunde te gaan doen, eerst in Diemen en later in Amsterdam. Hij kreeg een kamer in een van de studentenflats aan de Rode Kruislaan en verhuisde na afronding van zijn studie naar een flat in het centrum van Diemen. Daar woont hij nog steeds met veel plezier.

"Nadat ik hier pas was komen wonen speelde ik zo nu en dan squash in Borchland in Duivendrecht. Toen ik een jaar of 30 was ben ik serieus begonnen met hardlopen. Dat was het gevolg van een weddenschap met een van mijn broers om de 10 kilometer van Klazienaveen te lopen. Ik ben even later lid geworden van atletiekvereniging AV '23 in de Watergraafsmeer."

Richard kreeg de smaak te pakken. Hij ging intensief trainen en liep steeds meer wedstrijden. Later deed hij mee aan steeds langere wedstrijden. Na enige tijd besloot hij te gaan trainen voor de marathon, de wedstrijd van 42 kilometer en 195 meter. "Ik heb zo'n 25 marathons gelopen in onder meer Amsterdam, Parijs, Valencia, Roma en Athene. Een keer heb ik samen met mijn broer Bert de marathon van Eindhoven gelopen. Ik vond het bijzonder om samen te lopen."

In 2012 besloot hij verder te kijken dan de marathon en zijn grenzen te verleggen. "Als ik marathons was blijven lopen was ik vooral bezig geweest met het verbeteren van mijn persoonlijke record. Daar had ik geen zin in. Ik ben mij toen gaan toeleggen op het ultralopen. Dat zijn hardloopwedstrijden langer dan een marathon."

Richard Dreijer werd lid van de vereniging MarathonPlus en ging gericht trainen voor wedstrijden over lange afstanden. Hij liep wedstrijden van 50, 60 en 80 kilometer en later nog langere wedstrijden. Hij liep onder meer wedstrijden van 100 kilometer in Winschoten en Deventer. "Die wedstrijd in Deventer was op een atletiekbaan. Wij liepen dus 250 ronden van 400 meter."

Op zijn palmares staan diverse bijzondere wedstrijden. "Ik heb eerder dit jaar een wedstrijd van 80 kilometer in de Grand Canyon in de Verenigde Staten gelopen. Het is daar meestal heel warm, maar toen wij daar liepen was het heel koud en lag er sneeuw. Dat was bijzonder om mee te maken. Vorig jaar heb ik meegedaan aan een marathon op de Mount Everest. Wij zouden in een basiskamp starten en vervolgens naar beneden rennen. Maar doordat er kort voor de start verse sneeuw was gevallen, startten wij in een dorpje dat iets lager lag dan het basiskamp. Het was een zware marathon, want af en toen moesten wij een stuk omhoog lopen en daarna weer naar beneden. Maar het was een mooie wedstrijd."

Hoe vaak train je per week?
"Ik train drie tot vier keer per week. Ik loop vaak hier in de buurt: in Diemen, Amsterdam-Oost en IJburg. Tijdens de trainingen loop ik meestal 10, 15 of 20 kilometer, maar in de periode voor een wedstrijd loop ik langere stukken."

Moet je je aan een speciaal dieet houden?
"Nee hoor, ik eet niet anders dan de meeste andere mensen. Dus vooral groenten, vlees en aardappels. Tijdens de wedstrijden eet ik zaken als ontbijtkoek, fruit zoals banaan, magnesiumtabletten en chips. Ik heb tijdens het lopen veel zout nodig. Dat is de reden dat ik chips eet. Tijdens wedstrijden drink ik water en frisdrank zoals cola. Ik vind het lekker om dan een prikdrank te drinken."

Hoe is het in Goring gegaan?
"Boven verwachting. Ik heb de race uitgelopen en ben na 22 uur, 53 minuten en 55 seconden gefinisht. Ik had gehoopt om het parcours binnen 23 uur af te leggen en ben dus net iets eerder binnengekomen. Bij checkpoints heb ik even pauze genomen. Ik had het geluk dat mijn hotel dicht bij het centrale checkpoint lag, dus kon ik tijdens de race even op mijn hotelkamer rusten. Maar ik heb tijdens die 23 uur niet geslapen."

Richard Dreijer tijdens de race in de Grand Canyon.