Acteur Peter Faber geeft les.
Acteur Peter Faber geeft les. Foto: Politie

Leerlingen leren dat keuzes gevolgen hebben

DIEMEN - Leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen in Diemen krijgen sinds twee jaar een lesprogramma over criminaliteit en eigenwaarde en de keuzes die daarbij horen. Een agent in de klas, een bezoek aan de rechtbank en een ex-gedetineerde die zijn verhaal vertelt laten de kinderen zien wat foute keuzes tot gevolg kunnen hebben. Het is een intens lesprogramma dat door kinderen en overheden wordt geprezen. Het Educatief Programma Jongeren (EPJO) is genomineerd voor de Hein Roethofprijs 2015.

EPJO wordt al twee jaar met succes aangeboden op basisscholen in Diemen, Amsterdam en Oost-Nederland. Dit jaar volgen Den Haag, Noord-Brabant, Zeeland en Utrecht.

Politie, Openbaar Ministerie en de Peter Faberstichting sloegen twee jaar geleden de handen ineen om met scholieren in gesprek te gaan over een aantal beslissende keuzes voor hun toekomst. Want een strafblad verdwijnt niet na je 18e verjaardag. Gerard Zwarts (wijkagent Diemen), Hemmo Keijzer (inspecteur van politie) en acteur Peter Faber werkten het idee uit. Gerard en Peter deelden half september in Diemen hun wijze lessen met twintig kinderen.

Kiezen
Kiezen tussen goed en kwaad, daar draait het om tijdens de les. Kinderen noemen doorgaans dokters en (medewerkers van) ambulances goed en misdadigers fout. Een van de kinderen noemt tijdens een recente les de Islamitische Staat (IS) als fout. De wijkagent haakt daarop in en zegt dat de islam een prachtig geloof is. "De liefde staat daarin centraal, maar helaas kiezen sommige mensen voor radicaal geweld." Gerard legt de kinderen uit dat zij door verkeerde keuzes te maken in de problemen kunnen komen en daardoor ook hun ouders verdriet doen.

Boef
Gerard vertelt dit verhaal tijdens een filmpje dat in de les wordt vertoond waarin twee jongens hun criminele verleden uit de doeken doen en vertellen over de gevolgen waarmee ze nu kampen. Daarna volgt het hoogtepunt van de les: een 'boef' die net uit de gevangenis is vertelt de leerlingen dat hij net zolang in de cel heeft gezeten als de kinderen in die klas op school zitten. Een crimineel leventje is niet iets om trots op te zijn, is zijn boodschap.

Gerard: "Sterker nog: hij vertelde spijt te hebben van wat hij zijn slachtoffers aandeed. Hij drukt de kinderen op het hart zijn voorbeeld niet te volgen. Ga naar school, wees goed voor je ouders, de juffrouw en ook voor de andere kinderen."

Politie geeft al twee jaar les op scholen

Tijdens een les vraagt Gerard altijd wie er wel eens is gepest. Vingers gaan dan aarzelend de lucht in. Met onder andere een rollenspel leert Gerard dat pestkoppen veel schade aanrichten, soms tot de dood aan toe. "Ze vormen maar een kleine minderheid", legt Gerard uit. "Ik vertel kinderen dat ze de keuze hebben een front te vormen tegen de pesters."

Een optreden van acteur/theatermaker Peter Faber is tijdens de les een volgend hoogtepunt voor de kinderen. Hij vertelt de kinderen onder andere het verhaal van een kansloze jongen die door het maken van de juiste keuzes en het tonen van doorzettingsvermogen zijn idealen bereikt.