Afbeelding

Gemeente toont ontwerp ondertunneling spoor

DIEMEN - Het college van B en W heeft het voorlopig ontwerp voor de ondertunneling bij het NS station in het centrum van Diemen aan de gemeenteraad gepresenteerd.

Het ontwerp is door Ingenieursbureau Arcadis gemaakt in opdracht van alle betrokken partijen, waaronder de gemeente Diemen en ProRail. Volgens het plan loopt de ondertunneling vanaf een plek na de rotonde op de Ouddiemerlaan tot aan een plek ter hoogte van het parkeerterrein aan de Harmonielaan. Voetgangers en fietsers gaan in twee richtingen aan de westzijde van de ondertunneling onder het spoor door (aan de kant van de Harmonielaan).

Er wordt aan de westzijde (ter hoogte van de Martin Luther Kinglaan) een tijdelijke spoorwegovergang aangelegd. Deze loopt over het spoor naar de Harmonielaan. Hierdoor moeten de vier woningen op de Harmonielaan die dicht bij het spoor staan definitief worden gesloopt. Ook wordt het perron waar de reizigers in de richting van Amsterdam opstappen tijdelijk ingekort.

Verantwoordelijk wethouder Lex Scholten geeft aan dat de gemeente een overleg is gestart met de bewoners van de vier woningen aan de Harmonielaan. "Helaas is er geen andere mogelijkheid om op die plek een tijdelijke spoorwegovergang aan te leggen en heeft dat gevolgen voor de bewoners van die vier woningen. Wij begrijpen dat dit heel vervelend is. Maar de bewoners krijgen een andere woning en een onkostenvergoeding."

Nadat de gemeenteraad een besluit genomen heeft over de ondertunneling zal er een inrichtingsvoorstel worden gemaakt. Scholten geeft aan dat dit inrichtingsvoorstel aan de gemeenteraad wordt voorgelegd waarin details over de ondertunneling en de nieuwe inrichting van de omgeving en de financiƫle consequenties duidelijk worden. Het gaat hier onder meer om de plekken waar de bushaltes en de fietsenstallingen komen en welke verkeersmaatregelen worden genomen. Een aantal bewoners van Buitenlust maakt zich zorgen over de toekomstige verkeerssituatie bij hun wijk. Zij vragen zich bijvoorbeeld af of zij in de toekomst nog wel veilig kunnen oversteken. Scholten geeft aan dat de bewoners betrokken worden bij het opstellen van het inrichtingsplan en de verkeersmaatregelen.

De gemeenteraad neemt een definitief besluit over de ondertunneling. De verwachting is dat er in 2017 met de werkzaamheden wordt gestart. Die zullen in totaal 2,5 jaar duren (inclusief aanleg tijdelijke spoorwegovergang).

Afbeelding