1905 Oud-Diemen  Rechtsvoor huis fam Dekker, later van fam Roest.
1905 Oud-Diemen Rechtsvoor huis fam Dekker, later van fam Roest. Foto: Archief W.F.Roest jr.

De redding van Oud-Diemen

DIEMEN - Het gemeentebestuur had in de jaren zeventig plannen om oud-Diemen af te breken om ruimte maken voor een vierbaansweg naar een industrieterrein. W.F. Roest sr. was toen eigenaar van de Diemer Courant. Eén van zijn zonen, Bert Roest, zette zich in om deze plannen tegen te gaan, en met succes. Zijn broer Dr. Willem. F. Roest jr. blikt terug op een roerige periode in de geschiedenis van Diemen.

"De burgemeester van Diemen, J.H. Strumphler Tideman liet zich eind jaren zestig ontvallen dat hij niet tevreden was zolang er in Diemen nog één koe of ergens grasland te bekennen was", aldus Roest. "Mijn broer Bert was sinds 1970 redacteur van de Diemer Courant. Hij bezocht alle raadsvergaderingen en nam de verslagen nauwgezet door. Hij kwam erachter dat B en W al in oktober 1971 hadden besloten dat Oud-Diemen zou worden afgebroken omdat er ruimte moest komen voor een vierbaansweg naar een industrieterrein. Voor Bert Roest was deze ontdekking de aanleiding om de Diemer bevolking te mobiliseren."

Hun vader was niet direct overtuigd. "W.F. Roest sr., die van de Diemer Courant een veel gelezen weekblad had gemaakt, haalde zijn schouders op over de gedrevenheid waarmee Bert te werk ging om Oud-Diemen te redden. Hij zag er niets in, want hij wist hoe het er in Diemen aan toeging. Maar Bert kreeg helemaal gelijk. De plannen om van Diemen-Noord een industrieterrein te maken, met een brede snelweg door het hart, waren economisch gezien roekeloos. Diemen had al een bedrijventerrein."

Bert zette zijn actie voort. "Ik was trots op mijn broer dat hij zich niet uit het veld liet slaan. Hij schreef een pakkende artikelenserie in de Diemer Courant, met een oproep om een actiegroep te vormen. Er volgden meer dan honderd reacties. Jan de Lange was één van de eersten. Met zijn ruime ervaring op politiek gebied en inzicht in politieke verhoudingen was hij een uitstekende versterking voor een effectieve actiegroep. Door het Actiecomité tot Behoud van Oud-Diemen werden 5183 adhesiebetuigingen verzameld - de helft van de toenmalige bevolking."

Ook vader Roest was om. "De ervaren rot in de krantenwereld W.F.Roest sr., had niet verwacht dat Bert voldoende steun kon verwerven om B en W van gedachten te doen veranderen. Maar hij zag al gauw in dat de jongere generatie het gelijk aan haar zijde had, waarnaar het gemeentebestuur beter diende te luisteren. Kostbare tijd was verloren gegaan."

De actiegroep ging door. "Bert en Jan de Lange, gesteund door kundige leden van de actiegroep, trokken zich niets aan van de smalende opmerkingen van de burgemeester. 'De Diemer Courant? Zegt u maar gerust het clubblad van het actiecomité!' De actiegroep schreef analytische rapporten met conclusies en voorstellen waar B en W niet van terug hadden. Bert Roest zorgde voor de nodige publiciteit in de Diemer Courant. Toen uiteindelijk de definitieve beslissing van de raad moest komen, was er nog nooit zoveel belangstelling voor een raadsvergadering geweest. Door het Actiecomité tot Behoud van Oud-Diemen werd op 25 januari 1973 een grote demonstratie gehouden. Daarin liep een koe van Henk Vedder voorop. In de afgeladen zaal moesten B en W knarsetandend het onderspit delven. Het actiecomité had de strijd gewonnen, en ging direct aan het werk. De Diemer Courant opende met de kop 'Grote nederlaag college van B en W. Diemen-Noord niet onder het zand'. De bevolking van Diemen haalde opgelucht adem."

Roest verbaast zich erover dat de rol van zijn broer tot nu toe niet beter voor het voetlicht is gekomen. "Bert gaf me de uitgave van de Historische Kring Diemen (HKD) over 25 Jaar Diemen-Noord. Onze zus Bep is daarop geabonneerd. Zij noemde mij ook het DiemerNieuws. Want ik wist dat Bert de omwenteling in gang had gezet van een technocratische aanpak naar een aanpak gericht op een aangename leefomgeving voor de bevolking. En Oud-Diemen is óók de geboorteplaats van onze moeder Antje Dekker. Onze broer Arie woonde daar in de oude boerderij 'Vredehof' die hij helemaal had gerestaureerd. Hij werd er later op een smadelijke wijze uit verwijderd door de eigenaar: de gemeente. De prachtige boerderij heeft daarna nog acht jaar leeg gestaan."

"In de uitgave van de HKD over 25 jaar Diemen-Noord werd nogal wat aandacht besteed aan krakers die de leegstaande boerderijen en woningen hadden betrokken. Die kwamen echter pas in beeld nadat het actiecomité de kostbare plannen van B en W hadden doen uitstellen, met steun van de bevolking en van net voldoende raadsleden onder aanvoering van Cor Vedder en Wout Vedder. De Diemense bevolking mag Bert Roest, Jan de Lange en de leden van het actiecomité dankbaar zijn dat zij de heilloze plannen van de burgemeester en zijn college hebben weten te verijdelen."

Roest vindt dat er een leemte zit in de historische uitgaven over de redding van Oud-Diemen en van Diemen Noord. Die van de onmisbare rol van hun redding door Bert Roest. "Waarom werd de sleutelrol van Bert Roest, te beginnen met het redden van Oud-Diemen bijna nergens als zodanig beschreven? Zoals in Het Parool: 'Bulldozer bedreigt oud dorpje'. En al helemaal niet in het daarvoor wijd verspreide nummer van de HKD over 25 jaar Diemen Noord. Op mijn vraag aan Bert waarom zijn naam bijna nergens werd genoemd en de koe van Henk Vedder wel, moest hij het antwoord schuldig blijven."

Bijeenkomst van bezorgde Diemense boeren vanwege de voorgenomen kaalslag van Diemen Noord.
Verhuizing van het vee van boer Hopman aan de Ouddiemerlaan 186 in 1972.