Afbeelding

Ontkerking

Vanwege het sterk afgenomen kerkbezoek aan het eind van de jaren 60 van de vorige eeuw kwamen er in ons land steeds meer kerken leeg te staan. Sommige van deze kerkgebouwen konden worden verhuurd als meubel- of tapijtenhal, werden ingericht als doe-het-zelf-centrum, of werden gesloopt.

Ook de Nederlands Hervormde kerk, gelegen aan het begin van de Ouderkerkerlaan, werd afgestoten. Vanaf de bouw in 1865 was deze kerk een bekend herkenningspunt van de gemeente Diemen. Wie over de oude rijksweg richting 't Gooi reisde, kon dit 'landmark' niet missen. Nadat de kerk in 1967 buiten gebruik werd gesteld, werden de diensten in de hervormde kerk 'De Schuilplaats' aan de D.J. den Hartoglaan gehouden.

Pas in 1980 werd de oude kerk, die inmiddels nodig moest worden gerestaureerd, voor het symbolische bedrag van ƒ 1.- verkocht aan de pinksterevangelist en gebedsgenezer Johan Maasbach. In de Diemense gemeenteraad was er uiteraard veel bezwaar tegen deze verkoop, maar toen de Stichting Maasbach Wereldzending toezegde de kerk geheel in oude staat te brengen, volgde het groene licht. Toen de opbrengst van de zogenoemde 'tempelbouwersgiften' tegenviel, werd geen enkele van de gemaakte afspraken nagekomen. In november 1984 werd de kerk alsnog gesloopt.