Afbeelding

Steeds meer bedrijven zijn de dupe van cybercrime

DIEMEN - Tijdens de landelijke Week van de Veiligheid organiseren het Regionaal Platform Criminaliteitsbestrijding Amsterdam Amstelland en de gemeente Diemen een bijeenkomst over cybercrime bij bedrijven. De bijeenkomst vindt op maandag 5 oktober plaats in de trouwzaal van het gemeentehuis en duurt van 18.00 tot 20.30 uur.

Het is de tweede keer dat er in Diemen een bijeenkomst over cybercrime bij bedrijven plaatsvindt. De bijeenkomst van vorig jaar trok veel belangstellenden.

Cybercrime is een steeds groter probleem aan het worden. Veel bedrijven lopen kans om hiervan slachtoffer te worden. Het leven speelt zich meer en meer digitaal af en daardoor neemt ook de kans op criminaliteit via internet toe. Bedrijven doen aan het einde van de dag de deur van de zaak op slot, maar de computersystemen zijn zeven dagen per week, 24 uur per etmaal kwetsbaar voor hackers met kwaad in de zin.

Net als tijdens de bijeenkomst van vorig jaar zal de voormalige hacker Stan Hegt laten zien hoe kinderlijk eenvoudig het kan zijn om in een computer van een bedrijf in te breken en hoe kwetsbaar een bankrekening van het bedrijf en de bedrijfsgeheimen zijn. Vanzelfsprekend krijgen deelnemers aan de cursus vervolgens tips hoe zij zich kunnen beschermen tegen cyberaanvallen.

Wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken wijst op het belang van de bijeenkomst over cybercrime. "Steeds meer bedrijven krijgen te maken met cybercrime. Het begint al met virussen. Hackers proberen systemen van een bedrijf binnen te komen en dan kan er van alles gebeuren. Er kan geld worden ontvreemd, gevoelige informatie worden gestolen en er kunnen systemen worden platgelegd. De bijeenkomst van vorig jaar is goed bezocht. Het is goed dat een voormalige hacker de bezoekers van de bijeenkomst over cybercrime informatie geeft. Hij kent de zwakke plekken van systemen."

De bijeenkomst over cybercrime in bedrijven begint maandagavond om 18.00 uur. Tussen 18.00 en 18.30 uur is er een inloop met soep en een broodje. Burgemeester Erik Boog zal de bijeenkomst om 18.30 uur openen. Hacker Stan Hegt zal vanaf 18.40 uur een presentatie verzorgen. De presentatie duurt tot 20.30 uur. Daarna kunnen de aanwezigen informeel samen zijn met een hapje en een drankje.