Danny van Buuren, voorzitter van de winkeliersvereniging.
Danny van Buuren, voorzitter van de winkeliersvereniging. Foto: Trudy Kroese

'Arent Krijtsstraat is straat voor specialisten'

DIEMEN - De Arent Krijtsstraat was in het verleden een van de belangrijkste winkelstraten van Diemen. Die periode is definitief verleden tijd. Toch is Danny van Buuren, voorzitter van Winkeliersvereniging Arent Krijtsstraat, positief over de toekomst van de straat. "In de Arent Krijtsstraat kunnen mensen terecht voor echte specialisten."

Danny van Buuren vormt samen met Erik Nuis van New Look Optiek het bestuur van de winkeliersvereniging. Danny werkt als makelaar bij AVT Makelaars.

In de Arent Krijtsstraat zijn naast zaken als chocolaterie Stam, slijterij C. Knijf, Beter Fietsen en Scooterfabriek Veju ook diverse horecazaken zoals Indonesisch afhaalcentrum Bogar Penmai, de Italiaan Vero en ijszaak Donatella te vinden. Daarnaast hebben zich de afgelopen jaren steeds meer kantoren in de straat gevestigd. AVT Makelaars is daar een van.

Danny van Buuren: "De Arent Krijtsstraat is een straat met echte specialisten geworden. De meeste klanten komen hier naartoe omdat zij bij een specifieke zaak moeten zijn: bijvoorbeeld chocolaterie Stam, de ijszaak, een van de horecazaken of een van de kantoren. Dit is geen straat waar mensen echt gaan winkelen. Dat hier een blauwe zone is, is voor de ondernemers en de klanten van groot belang. De klanten kunnen meestal snel een parkeerplek vinden."

De recente sluiting van supermarkt Puur wordt door de ondernemers en veel klanten betreurd. Wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken laat weten dat de gemeente er zeker niet naar streeft om het aantal winkels in de straat terug te brengen. "Maar als er een winkelpand leegkomt mag er wat de gemeente betreft ook een kantoor in komen. Dat noemen wij verkleuren. Maar het is zeker niet zo dat wij de winkels uit die straat weg willen hebben."

De Arent Krijtsstraat ziet er mooi uit. De straat is ruim een jaar geleden opgehoogd en opgeknapt. De ondernemers zijn op het verzoek van de winkeliersvereniging ingegaan om de buitenkant van hun winkel te schilderen. De bloembakken die de gemeente heeft geplaatst zorgen voor extra sfeer. "Het is belangrijk dat de straat er mooi uitziet, want veel mensen komen via de Arent Krijtsstraat de gemeente Diemen binnen", aldus Van Buuren.

'Het is belangrijk dat de straat er mooi uitziet'

Van Buuren denkt in kansen en ziet dan ook volop mogelijkheden voor de Arent Krijtsstraat. "Ik hoop dat er spoedig iets met het pand op de hoek van de Arent Krijtsstraat en de Hartveldseweg gaat gebeuren. In dat pand zat vroeger het kantoor van de AVVL. Er zijn plannen om op die plek appartementen te bouwen. Eerder waren er plannen voor een hotel. Ik hoop dat er een hotel komt. Er worden in Amsterdam veel hotels gebouwd, in Diemen is er echter nog geen een. Ik denk dat die plek een goede locatie voor een hotel is, vlak bij de snelweg en bij lijn 9. Daarnaast heeft Diemen twee stations en ligt Schiphol dichtbij."

Hij denkt dat een hotel een stimulans voor de Arent Krijtsstraat en de rest van Diemen zal zijn. "Toeristen die in een hotel in Diemen verblijven kunnen de plaatselijke horeca en winkels bezoeken. Het zou mooi zijn als er dan in de Arent Krijtsstraat een kleine supermarkt komt waar toeristen terechtkunnen."